16 aprilie 2024
ActualitateBuhusenii solicita ca firma DEMECO sa-si inceteze activitatea

Buhusenii solicita ca firma DEMECO sa-si inceteze activitatea

Peste o suta de cetateni din cartierul buhusean Chebac, unde-si are sediul firma DEMECO (in care a izbucnit cu incendiu devastator luna trecuta), au trimis primarului buhusean o petitie prin care solicita ca aceasta firma sa nu mai functioneze în Buhusi:

,,Va cerem, staruitor, sa faceti, ca reprezentant ales al comunitatii noastre, toate demersurile pentru a contesta autorizatia de mediu (…) emisa de Agentia pentru Protectia Mediului Bacau privind functionarea societatii mai sus mentionate, mai ales ca, în contextul în care incendiul a distrus în totalitate dotarea materiala a acestei societati, si daca se doreste o revenire la vechea activitate, atunci exista o schimbare de fond a datelor care au stat la baza emiterii autorizatiei initiale de mediu si, conform Ordinului nr. 1798 / 19 noiembrie 2007, pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cap. 4, art. 14, alin. 1, va trebui realizata o revizuire a autorizatiei de mediu. O astfel de revizuire necesita imperios si o dezbatere publica, a carei organizare trebuie sa fie în competenta primariei”.

Toate sesizarile au fost tratate iresponsabil

Semnatarii petitiei mai precizeaza: ,,Dupa cum bine stiti, nu o data am facut sesizari, scrise si verbale, referitor la impactul negativ pe care îl are societatea Demeco asupra sanatatii noastre si a mediului ambiant. Nu vom face, în aceasta petitie, retrospectiva raspunsurilor «linistitoare» ale autoritatilor abilitate sa ne apere mediul si sanatatea, pentru ca acestea s-au concretizat atât de bine în «infernul» stiut (cum a fost numit într-un articol).



Credem ca nici acum autoritatile nu au realizat pericolul la care am fost expusi, daca curentii de aer ar fi avut directia spre zona locuita. Seara a fost un calvar pentru noi, deoarece curentii si-au schimbat directia spre casele noastre, iar aerul a fost irespirabil. Ne întrebam, poate nu retoric: ce rezultate sunt la analizele de aer ambiental, dupa ora 21; s-a realizat o monitorizare a zonei?. Nu mai vorbim de teama pe care ne-au indus-o acele explozii, care au durat mai bine de 3 ore…

A descrie si alte aspecte privind modul in care firma era pregatita pentru stingerea incendiilor, depozitarea recipientelor cu solvent, nu este de competenta noastra (…), dar ne exprimam încrederea, macar acum, dupa eveniment, ca ancheta finala va fi obiectiva, în adevaratul sens al acestui cuvânt”.
Interesant-dezamagitor este faptul ca în sedinta Consiliului local care a avut loc dupa nenorocitul incendiu, niciun consilier buhusean nu a gasit de cuviinta sa abordeze acest subiect.

Infernul nu vrea sa plece din Buhusi

Raspunzând primariei buhusene, care intreba cum au fost gestionate deseurilor rezultate in urma incidentului din data de 20.09.2015, firma DEMECO isi manifesta optimismul cu privire la continuarea activitatii, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Printre altele, precizeaza: ,,Pâna la aceasta data societatea noastra nu a eliminat de pe amplasament resturile de deseuri afectate de incendiu, deoarece nu se poate face încadrarea acestor deseuri conform prevederilor legale, care sunt conditionate de eliberarea buletinelor de analiza.

Mentionam faptul ca din cenusa (resturile) deseurilor care au fost arse în incendiu au fost prelevate probe în vederea încadrarii acesteia pentru a se putea identifica caracterul nepericulos/periculos în vederea alegerii metodei de eliminare, urmând ca de indata ce vom primi rezultatele de la laborator sa va comunicam si dumneavoastra. La data incidentului, societatea desfasura doar activitatea de colectare si stocare temporara a deseurilor periculoase si nepericuloase în baza Autorizatiei de Mediu cu nr. 59/2012, revizuita.

Pentru celelalte activitati pe care societatea urma sa le desfasoare pe amplasament, si care au fost întrerupte din cauza ca expirase autorizatia de mediu, ne aflam in procedura de reautorizare fiind emisa Decizia de catre APM Bacau, prin care urma sa ni se elibereze o noua autorizatie exact în perioada în care s-a produs incendiul. Totodata va aducem la cunostinta faptul ca societatea si-a redus activitatea de pe amplasament si a renuntat la mai multe activitati pe care le desfasura (pentru a nu mai crea disconfort populatiei din zona), precum si faptul ca a fost redusa capacitatea de tratare a deseurilor a instalatiei de tratare ape/deseuri lichide, acesta situatie se poate controla prin solicitarea depusa la APM Bacau în vederea obtinerii autorizatiei de mediu”.

Pe acest fond, interesant este faptul ca firma recunoaste (involuntar, probabil…) – prin precizarea ,,pentru a nu mai crea disconfort populatiei din zona”- ca reprezinta un reper negativ al comunitatii.

,,Ii vom comunica firmei DEMECO sa nu mai depoziteze acolo substante inflamabile, periculoase, toxice. Practic, firma si-a pierdut un drept, in urma incendiului si nu cred ca-si va mai continua activitatea ca pâna acum. Asadar, nu cred ca este nevoie de atacat autorizatia de mediu. Dupa ce vom primi toate rezultatele anchetei privind incendiu, putem organiza adunarea publica solicitata si vom intreprinde toate masurile legale necesare protectiei comunitatiii noastre”.
Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri