19 aprilie 2024
CulturăBuget subtire la „Cultura”

Buget subtire la „Cultura”

Institutiile de cultura aflate in subordinea Consiliului Judetean primesc bani de la buget, din donatii si din fonduri europene. De asemenea, se pot finanta din venituri proprii. Alesii judetului au aprobat deja chiriile si tarifele pentru 2013. Cele mai mari taxe vor fi practicate de Muzeul “Ion Borcea”, iar cele mai mici, de Biblioteca Judeteana.

Muzeele, Biblioteca Judeteana, Filarmonica “Mihail Jora”, Ansamblul “Busuiocul” si Revista “Ateneu” sunt finantate din subventiile acordate de CJ, din donatii, sponsorizari si din fondurile primite de la Uniunea Europeana. De asemenea, pot obtime venituri proprii din realizarea unor studii, inchirierea de spatii, incasarea unor taxe de intrare etc. In majoritatea cazurilor, sumele se vor majora doar cu indicele preturilor de consum. Astfel, pentru inchierea salii “Ateneu”, Filarmonica “Mihail Jora” va incasa cel mai mult de la societatile comerciale: 2.100 lei peste patru ore si 1.400 lei, sub patru ore. Partidele politice vor da doar 940 de lei, respectiv, 700 de lei, iar unitatile de invatamant 600 de lei peste patru ore si 450 de lei pentru utilizarea salii 1-3 ore. Taxa individuala de intrare la spectacol va fi de 10 lei, iar pentru elevi, studenti, pensionari si grupuri, de 5 lei, la fel ca in 2012. Pentru concertele extraordinare, insa, taxa de intrare se va majora de la 20-40 de lei la 30-50 de lei. Complexul Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea” a stabilit taxe intre 2 lei si 2850 de lei. Prima e o taxa de prezentare multimedia pentru minimum 10 persoane, iar cealalta, valoarea unui studiu de evaluare a biodiversitatii. Pentru un memoriu tehnic se va plati 978 lei, iar pentru un bilant de mediu, 1520 lei. E vorba de valorile minime valabile in 2013, taxele putand fi majorate in functie de complexitatea studiilor. Taxa de spectacol la planetariu va fi 3 lei/persoana, cea de expozitie 8 lei/persoana, iar cea de fotografiere sau filmare in muzeu, de 10 lei. Pentru vanzarea in regim de consignatie a unor podoabe din piele, pietre semipretioase, insecte in acril etc., muzeul va incasa 10 la suta din valoarea obiectului. Pentru expozitiile realizate de parteneri, se va percepe 20 la suta din incasari.

Cea mai saraca e biblioteca!



Ansamblul Folcloric “Busuiocul”, devenit in urma cu patru ani “institutie de spectacole”, va realiza venituri proprii din organizarea de spectacole, in judet si in tara, in baza unor contracte, si din confectionarea de costume populare, al caror pret va fi intre 730 si 1.010 lei. Complexul “Iulian Antonescu” va inchiria salile pentru sume cuprinse intre 120 si 600 de lei. Vanzarea lucrarilor de arta plastica va aduce 15 la suta din valoarea acestora, iar a obiectelor mestesugaresti, 30 la suta. Cei care vor dori sa realizeze ilustrate, pliante sau brosuri folosind patrimoniul judetului si al muzeului vor plati intre 1 si 7 lei/bucata. In 2013, vor exista taxe si pentru realizarea de calendare, agende, DVD-uri sau pixuri cu imagini din patrimoniul cultural al judetului. Revista “Ateneu” va obtine bani numai din vanzarea publicatiei: 3 lei/exemplar, iar pentru elevi si studenti, 2 lei/exemplar. Cea mai saraca va fi Biblioteca Judeteana “C. Sturdza”, care nu are spatii pe care sa le inchireze sau in care sa fie organizate expozitii sau alte activitati. Singurii bani vor veni din efectuarea de copii dupa carti rare, imprimarea pe hartie a unor informatii din baza de date a institutiei si din penalizarea celor care restituie cartile cu intarziere. Iar asta inseamna 0,2 lei/pagina, in primul caz, si 0,10 lei/volum/zi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri