20 aprilie 2024
OpiniiEditorialBuget impartit de roboti

Buget impartit de roboti

Dupa ce au ramas fara pensii speciale, lovitura primita din partea guvernului tehnocrat, primarilor din judetul Bacau le-a mai venit o bucurie, cu aceeasi esenta amara: bugetul, banii repartizati prin Consiliul Judetean. Anul trecut, repartizarea s-a facut direct de ministerul Finantelor, sume intrate in conturile din Trezorerie.

Multumiti, nemultumiti, primarii nu mai aveau posibilitati de a protesta, de a mai da un telefon unuia sau altuia din conducerea judetului. S-a reclamat atunci ca s-a facut o repartitie mecanica, fara a se lua in calcul problemele, nevoile din fiecare localitate, ale fiecarui primar, criteriile nefiind transparente, iar cele intrate in ecuatie au avut darul sa nasca controverse, cele mai multe fiind rezolvate pe baza unui obicei canin: latratul la Luna. Din toata afacerea au avut de câstigat consilierii judeteni, presedintele si vicepresedintii: nu si-au mai batut capul, nu si-au mai facut dusmani, au ramas cu cei pe care ii aveau. Cât despre prietenii, in politica sunt efemere, iar uneori periculoase.

In mapele consilierilor se afla Bugetul deja repartizat de Dragos Benea et. com. Cum primarii nu sunt invitati la sedinta de astazi a CJ, cei mai multi nemultumiti si-au desemnat purtatori de cuvânt, in persoana unor consilieri, care se revendica dintr-o zona sau alta. La o privire generala, neutra, te-ai putea intreba de ce municipiul Moinesti primeste mai multi bani decât Onestiul (500.000 la 200.000), comunele Sascut si Margineni doar 100.000 de lei, iar Stefan cel Mare si P. Turcului au peste 500.000 de lei.

Bataie de cap, la care se adauga la imparteala o suma infima pentru modernizarea drumurilor, din 4 milioane de lei nu se vor imfrupta insa orasele, care au buget propriu. Ce sa faci cu patru milioane de lei? Niste studii de fezabilitate, un proiect-doua si doua podisti. Nu stiu daca presedintele Dragos Benea a reusit sa scoata vreun diftong când a parcurs bugetul repartizat, mai ales ca 2016 este unul electoral, din martie pâna in noiembrie. S-au inchis portile de la ministere, ministrii nu si-au publicat telefoanele mobile, presedintii de partide nu mai au nicio trecere pe la Guvern, fie ele in opozitie sau la putere. Tehnocratii nu au sentimente, nu au dureri, nu au nevoi, nici bucurii, sunt, se spune, un fel de roboti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri