Bricolaje / Ce știe Oprah

Cine și-ar fi putut imagina că protagonista celui mai celebru show de televiziune din SUA, Oprah Winfrey, a fost o biată copilă nedorită, născută dintr-o întâmplare, abuzată fizic de la 10 ani, gravidă la doar 14, născând un copil mort?

Că a copilărit în casa bunicilor, în Mississippi (pe vremea când era un stat rasist), „ținându-se de nas într-o dependință”, și că familia ei era atât de săracă încât nu-și permitea să aibă un televizor, fetița trebuind să meargă la oraș, pentru a se uita la unul?

Traumatisme psihice, încercări dure, ei bine, toate acestea nu au împiedicat-o pe Oprah să-și continue calea, călătoria prin viață, ascensiunea, ea considerând că principala ei realizare a fost aceea că nu și-a pierdut speranța și că nu și-a închis niciodată inima. Fata săracă și nefericită de altădată a ajuns să aibă o avere impresionantă, propriul avion, etc., a ajuns să-i motiveze pe alții, să-i ajute, să le ofere daruri deloc oarecare (case, burse de studii, mașini scumpe…). Oprah Winfrey dezvăluie „secretele” traseului ei excepțional într-o cărticică intitulată „Ce știu cu adevărat”, apărută recent și în România la Lifestyle Publishing.



Cartea e de fapt o culegere de editoriale, articole pe care celebra realizatoare de televiziune le-a publicat lunar în revista O. Și e structurată pe câteva capitole care se numesc: Bucurie, Reziliență, Relații, Recunoștință, Posibilitate, Venerație, Claritate, Putere.

Poți s-o citești la întâmplare, fără o ordine anume, deschizând unde vrei o pagină, lectura fiind una plăcută, ușoară, clară. Oprah nu spune lucruri complicate, dimpotrivă, ea se adresează cititorului în chip direct, empatic, și cu multă simplitate și naturalețe. Cei mai pretențioși pot chiar strâmba din nas, lucrurile înfățișate în cărticică putând părea simpliste, naive, dulcegi pe alocuri.

Dar calitatea lor trebuie căutată în altă parte, în sinceritate, în autenticitatea unor experiențe trăite și în puterea de a crede nezdruncinat în har, în dragostea creștină, în generozitate, toleranță, dăruire.

Te încarci de o bună doză de optimism și de liniște răsfoind o astfel de carte scrisă fără fasoane intelectualiste. Oprah nu are cine știe ce cultură înaltă, ea citează cel mai des din literatura motivațională, din mentorii ei.

Dar tot ceea ce afirmă e viu, trăit de ea însăși „în priză directă”, și e admirabil curajul de a fi ea însăși, fără complexe, e molipsitoare pofta ei de viață. Nu se ferește să spună lucrurilor pe nume, nu-i este teamă de ridicol. Își mărturisește, de pildă, lupta cu kilogramele în plus, greșelile, eșecurile amoroase.

Povestește cum, odată, era atât de îndrăgostită și disperată ca el să nu o părăsească încât i-a aruncat bărbatului cheile în toaletă. Dar, mai apoi, spune că a avut o revelație aflând, din alte experiențe, că dragostea adevărată nu doare, ci îți dă o senzație plăcută. Un sentiment de bine, care-ți aduce bucurie.

A descoperit asta mai târziu, după ce a văzut multe femei care se mulțumeau cu puțin, se delăsau pentru bărbați care nu dădeau doi bani pe ele. N-a fost și cazul ei, pentru că a știut să înfrunte adevărul și să iasă mai întărită, învingătoare din cele mai dificile încercări ale sorții, eliberându-se de teamă.

A învățat din fiecare lecție, și-a depășit limitele, urmând doar calea dezvoltării personale. Sigur că e clar ca lumina zilei că e o biografie foarte americană, că numai în lumea de acolo se pot întâmpla astfel de salturi spectaculoase în biografia unei persoane. Dar ceea ce e foarte atașant la Oprah e carisma, bunătatea ei, deschiderea inimii.

Averea imensă pe care a dobândit-o (muncind din greu, vezi cei 25 de ani de Oprah show, numeroasele turnee motivaționale, filmele, etc.), nu a schimbat-o, nu au făcut din ea o vedetă extravagantă, care se lăfăie într-un lux nemaipomenit.

Pentru că mintea ei sănătoasă vede în avere (în bogăție) doar un mijloc care-ți oferă alegeri, dar nu poate compensa o viață netrăită deplin și nu poate să-ți aducă pacea interioară. Acest extraordinar bun simț, echilibrul interior, lipsa de egoism, tăria de caracter a unei luptătoare și imensa bunătate, generozitate a lui Oprah („îmi place la nebunie să fac dintr-o ființă umilă o câștigătoare”, spunea ea) sunt calități care te cuceresc la ea.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"