29 martie 2024
ActualitateBoboceii invata fara abecedare. „Carte” fara carte

Boboceii invata fara abecedare. „Carte” fara carte

Elevii bacauani din clasele I si a II-a invata de pe… internet. Ei parcurg programa scolara, alaturi de invatatori, cu ajutorul fiselor de lucru sau al caietelor speciale, cumparate, bineinteles, de parinti. Motivul? Pentru prima ora in ultimii 25 de ani, Ministerul Educatiei nu a reusit sa distribuie in teritoriu manuale tiparite. Afectati sunt peste 11.000 de „bobocei”.

Noul an scolar a inceput fara abecedare si manuale de matematica sau limba româna pe bancile boboceilor din clasele I si a II-a. Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a anuntat ca nu s-a reusit achizitionarea de carte scolara, din cauza multiplelor contestatii la licitatiile organizate la nivel central. Problema este una majora si afecteaza intreaga tara. Pâna se vor debloca discutiile pe aceasta tema, copiii invata de pe … internet.

„Este foarte greu. Avem si caiete speciale, vom face si sedinte cu parintii sa vedem daca vor sa cumpere aceste caiete, ne descurcam cum putem. Vorbim de patru caiete cel putin pentru fiecare copil, iar costul unuia este de 10 lei. Lucram si pe fise scoase de pe internet, multiplicate, ne descurcam cum putem”, ne-a declarat invatator Oana Fuioaga, de la Scoala „Al.I.Cuza” Bacau. Inspectoratul Scolar sustine ca toti invatatorii au fost informati cu privire la aceasta problema. Si atât.



„Se lucreaza pe fise auxiliare, fiecare invatator cauta solutii, se ajuta intre ei, incercam sa nu plictisim copiii si nici sa facem improvizatii, dar sunt solutii pe termen scurt. Nu cred ca ne putem descurca asa pe termen lung.”
prof. Florentina Vieru, directorul Scolii „Ion Creanga”

La sate, e jale

Iar daca la oras situatia inca nu e tensionata, pentru ca sunt parinti care mai pot sprijini financiar si benevol profesorii, in mediul rural lucrurile tind sa scape de sub control, chiar daca au trecut abia trei zile de la inceperea scolii.

„Este jale si tragic. Sunt invatator de 32 de ani, dar niciodata nu m-am confruntat cu o astfel de situatie. Pur si simplu ne inspaimânta ce se intâmpla. Parintii sunt si ei ingrijorati pentru ca, trebuie sa fim sinceri, majoritatea nu-si permit sa cheltuie bani si pe manuale. Abia au reusit sa-si trimita copiii la scoala, nici nu ne permitem sa cerem mai mult.

Mai mult, in scoala din Ciuturesti nu este internet, pentru ca nu se prinde semnalul, asa ca nici acele fise nu pot fi descarcate. Avem in comuna 36 de elevi in clasa I si alti 20, pe clasa a II-a. Poate sunt putini, dar fiecare are dreptul sa invete. Inca ne mai organizam si inca speram sa se rezolve cât mai curând problema.

Daca nu, o sa lucram pe manualele mai vechi, pe care le mai avem in scoala”, ne-a spus revoltat si invatatorul Constantin Nacuta, din comuna Odobesti.

„Suntem invatati sa ne descurcam, asa cum o facem mereu, cu orice problema apare. Ideea este ca prin aceste multiplicari de fise apar cheltuieli in plus, neprevazute si pe care, de altfel, e greu sa le contorizam. Cum pot spune cu exactitate cât toner am folosit la imprimanta pentru a copia 100 de pagini pentru clasele I si a II-a?

Avem 100 de elevi in cele doua tipuri de clase, doua de clasa I si inca doua de a II-a. Nici nu putem cumpara manuale, chiar daca avem oferte de la edituri, pentru ca apoi vin si astea de la Ministerul Educatiei si nu avem cum sa recuperam investitia”, ne-a explicat si prof. Felicia Iordache, director de scoala in comuna Manastirea Casin.

„Ce e mai grav este ca ma indoiesc ca se vor respecta termenele de livrare a acestor manuale noi. Se vorbeste ca peste doua saptamâni se rezolva aceasta criza, dar nu cred ca va fi asa. Nu se pot tipari manuale noi pentru toata tara intr-un timp asa de scurt”, a fost si parerea invatatoarei Mariana Carmen Isop, din comuna Saucesti.

De ce? Explicatia vine de la Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei a lansat inca din aprilie licitatia privind achizitia de manuale scolare. La inceputul lunii august s-au anuntat si marii câstigatori: CD PRESS SRL si SIVECO. Ulterior, mai multe edituri au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si la Directia Nationala Anticoruptie.

Tot Ministerul Educatiei s-a angajat ca pâna luna viitoare, procedura de licitatie se va finaliza. Ieri insa, premierul Ponta a declarat ca daca nu se rezolva situatia, elevii vor invata de pe manualele vechi. Tipic românesc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri