25 aprilie 2024
Zona zeroMemoriaBiserica “Cuvioasa Parascheva”, cea mai veche din Târgu Ocna

Biserica “Cuvioasa Parascheva”, cea mai veche din Târgu Ocna

In salba de biserici din orasul de sub poalele Magurii, la Târgu Ocna, una dintre cele mai vechi este inchinata sfintei ocrotitoare a Moldovei, Cuvioasa Parascheva. Aceasta biserica, aflata nu departe de Salina Tg. Ocna, a fost construita din bârne de stejar.

Biserica este pardosita cu dale de piatra si are peretii captusiti cu scândura cu nervuri care se grupeaza în cheia de bolta dubla iar iconostasul are icoane de o mare frumusete. Traditia spune ca aceasta biserica a fost refacuta pe locul alteia mai vechi, de pe vremea domnitorului Moldovei, Ioan Voda cel Viteaz.

Vizitând in 1904 Biserica “Cuvioasa Parascheva” marele istoric Nicolae Iorga considera ca aceasta este cea mai veche din Tg. Ocna. Edificatoare este si inscriptia aflata deasupra usii de intrare, care are insemnat “leat 7233 (1725), aprilie 30.



Aceasta sfânt biserica s-au prefacut în zilele Mariei Sale Ion Mihai Racovita Voievod gospodja si Ana în domnia 3-a cu cheltuiala dumisale Dediului vel spatar si jupâneasa dumisale Ruxandra, parintii doamnei Anii si prin osteneala dumisale Catrina”.

Din marturiile istoriei se stie ca aceasta biserica (numita “Domneasca”) s-a bucurat de numeroase privilegii din partea mai multor domnitori – Mihai Racovita, Constantin Racovita, Mihai Sutu – iar in anul 1828 din ordinul domnitorului I. S. Sturdza in ograda bisericii s-au construit câteva baraci in care a functionat un spital.

In timp, aceasta biserica a carei temelie este din piatra de cariera, a suportat mai multe reparatii. Daniel Octavian Ambarus, un mare iubitor al obiectivelor turistice si religioase de pe Valea Trotusului, adresând celor aflati in trecere prin Tg. Ocna invitatia sa viziteze acest important “lacas al sfinteniei”, a mentionat:

”Desi e modesta ca proportii si ca plan dar incarcata de istorie, in preajma Bisericii «Cuvioasa Parascheva» isi duc odihna vesnica mari personalitati ale orasului Tg. Ocna ca arhitectul Ioan Scarlet Scheletti, dr. Ioan Pastia, capitanul Sandu Tanasescu, erou in Razboiul de Independenta”. Demn de mentionat in orasul Tg. Ocna mai este un fapt pentru marturisitorii sfintei credinte si a celei careia ii inchinam rugaciuni in aceste zile, Cuvioasei Parascheva: in anul 1946, când asupra Moldovei s-a abatut o mare seceta, Sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost aduse pe aceste meleaguri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri