28 martie 2024
ActualitateBeresti Bistrita: Mai multi copii in mediul rural

Beresti Bistrita: Mai multi copii in mediul rural

– medicii de familie din mediul rural spun ca natalitatea este in crestere la sate – la prima vedere, vestea este imbucuratoare, insa, doctorii spun ca din cauza mediului din care provin copiii, sansele lor la o viata decenta sunt destul de mici

Se stie din vechime ca familiile care locuiesc la tara au fost numeroase. Cu totii avem rude care povestesc ca au avut 10 sau 12 frati. In timp, numarul copiilor nascuti la sat a mai scazut, insa, in comparatie cu bebelusii care au venit pe lume la oras, natalitatea cunoaste o crestere tot in mediul rural. A fost o vreme in care natalitatea a scazut semnificativ in judetul Bacau, lucru ingrijorator de altfel.

Criza s-a datorat in mare parte migratiei tinerilor in strainatate. Acasa, au ramas batrânii si familiile care isi facusera o stare sau cele care nu mai erau la vârsta conceperii unui copil. Vestea ca natalitatea este in crestere vine astazi din comuna Beresti – Bistrita, direct de la dr. Marciana Fuica, medic specialist in medicina de familie.



„In evidentele medicale se regasesc la aceasta data câteva familii care au 9 sau 10 copii. In doua cazuri, o parte din copii provin dintr-o casatorie anterioara, la care se adauga fete sau baieti rezultati din relatii de concubinaj. Cel mai grav insa este cazul mamelor care nasc copii unul dupa altul, fara niciun control, fara ca vreo autoritate sa poata interveni. Fara acceptul mamei nu poti interveni chirurgical. Eu cred ca este foarte important sa ne inmultim calitativ si nu cantitativ, pentru ca de noi depinde cum vor fi generatiile viitoare”, declara dr. Marciana Fuica, medic de familie.

Din experienta practica, medicul spune ca familiile dezorganizate fac copii multi pe fondul consumului de alcool, femeile cu probleme psihice sau cuplurile care invoca motive religioase pentru a nu face intreruperi de sarcina. Nici comunitatile de etnie nu se lasa mai prejos.

„In satul Padureni avem o comunitate de romi, iar când vorbim despre cresterea natalitatii, cred ca la ei ne referim. Atâta vreme cât statul le da bani pentru fiecare prunc in parte, in familiile de romi se nasc copii in fiecare an. Sunt tineri, lipsiti de griji, stresul nu isi pune amprenta asupra lor, iar copiii se fac repede”, spune Viorica Lacatusu, localnica.

In multe cazuri, femeile de etnie roma sunt mai atente cu sarcina lor si se prezinta la controale periodice, decât multe alte femei din sat, care ignora evolutia unei sarcini.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri