24 aprilie 2024
Top StoryDe Sarbatori, bacauanii isi vând agoniseala pe Internet pentru a face rost...

De Sarbatori, bacauanii isi vând agoniseala pe Internet pentru a face rost de bani

Internetul a schimbat radical vietile românilor, dar si obiceiurile lor. De la aparita lui, aproape tot ce e legat de viata sociala, economica, politica sau de alta natura regasesti si pe net. Vrând-nevrând, in spatiul cibernetic, a intrat si bacauanul.

De Sarbatori, site-urile specializate in e-comert-ul cu de toate gazduiesc tot soiul de anunturi de vânzare postate de bacauani. Pe acestea, se vinde orice, de la valori foarte mici, de câtiva lei, pâna la obiecte la preturi cu multe zerouri in coada. La nivel national, telefoanele mobile se afla pe primul loc in clasamentul celor mai vândute obiecte pe site-urile de vânzari online. Urmeaza, in acest clasament, calculatoarele si produsele TV-audio-video.

In Bacau, de exemplu, intr-o zi de inceput de saptamâna, erau postate aproape 39.000 de anunturi din diferite categorii, cele mai multe apartinând persoanelor fizice – circa 82 la suta, diferenta fiind acoperita de postarile firmelor.



Aici, gasesti anunturi structurate pe diverse domenii de interes, de la cele auto, electrocasnice, IT, moda si frumusete, casa si gradina, mama si copilul, pâna la sport, timp liber, arta si animale de companie. Cele mai slab reprezentate sunt anunturile pentru locuri de munca – doar 0,49 la suta. De departe, cele mai interesante postari s-au dovedit a fi anunturile din categoria “sport, timp liber, arta”.

Aici gasesti de la arme (cu aer comprimat, arme albe – pumnale, sabii etc), masini vechi de cusut, instrumente muzicale, carti (enciclopedii, manuale, unele sunt chiar donate), goblenuri, mileuri, pâna la monede si bancnote de colectie. Oferte de vânzare numeroase sunt sI pentru bani din state exotice – Indonezia, Sudan, Nepal ori Bolivia, Kirghistan, Burma, Egipt, Tadjikistan, Jamaica, Guatemala, Laos etc.

Printre acestea, insa, stau asteptându-si cumparatorii si bancnote necirculate din indepartata Asia – Bangladesh, China, India, Iran, Mongolia, Vietnam, Cambodgia, pe care vânzatorul cere doar 3 lei pe bucata.

Piane seculare, colti de fildes si oase de mamut

La o cautare filtrata in functie de pret, gasesti usor obiecte cu valori mari, la care au acces doar bacauanii cu suficient de multi bani in cont. In top, se plaseaza o stranie “moneda pentru colectionari”, cum anunta vânzatorul, insa, despre care este dispus sa ofere detalii doar la telefon.

Cu 10.000 euro (circa 44.500 de lei), poti deveni indata proprietarul respectivului obiect. La concurenta, vine un pian “I.M. Srhemeighofer”, fabricat in 1875, “in stare foarte buna si care are câstigate 12 medalii incrustate pe el”, destainuie proprietarul. Pretul? O nimica toata – 10.000 euro. Cine e dispus sa mai adauge alte 5.000 de euro, se poate lauda cu “fratele” sau “Fritz sohn vien pian”, cum se prezinta in alt anunt, si el “medaliat in Paris in 1878. Pret final – 15.000 de lei.

De la melomani, mai este un simplu pas pâna la rafinatii colectionari de arta. Acestia sunt imbiati cu obiecte care mai de care mai atractive, de la fildes cu greutati de 1,3 -1,8 kilograme, vândut cu 0,5-1 euro…gramul, icoane vechi de sute de ani, scoase la vânzare la preturi intre 1.000 si 3.500 de euro, biblii la fel de vechi, vândute cu 450 de euro sau mobila veche de pe la 1800, pe care o poti avea in casa doar daca scoti din buzunar fix 1.800 euro.

Cine doreste, poate ajunge, macar imaginar, chiar si in Pleistocen, incercând sa cumpere un alt fildes, de data asta de mamut, “distractie” care costa un mizilic de doar…10.000 de lei. In magazinele virtuale gasesti si obiecte asa-zsi vintage, cum ar fi cufere cu antichitati, statuete, medalii, o casca de soldat german din primul razboi mondial (mostenita de la strabunic, subliniaza vânzatorul), o medalie “Crucea de fier”, o alta casca, insa, de soldat român din al doilea razboi mondial, o lanterna militara din aceeasiperioada, “folosita de ofiterii trupelor hitleriste «SS», an de fabricatie 1938, fiare de calcat pe carbuni, de pe vremea bunicii, inclusiv cu suport, radiouri pe lampi, masini de scris vechi,toate la preturi mult mai lumesti.

Bani de Sarbatori, din fiare de calcat, sticle vechi de lapte si sacose din rafie

Criza financiara care inca se manifesta printre bacauani i-a determinat sa scoata la vânzare si obiecte pe care, in alte conditii, le gasesti absolut inutile. Acestea apartin, de regula, celor care incearca sa faca rost de bani, in prag de Sarbatori, dar si bacauanilor care pur si simplu vor sa scape de obiectele inutile de prin casa. In aceasta categorie intra cartele telefonice folosite, colectii de casete audio inregistrate si noi noute (sic!)” (cel mai probabil demagnetizate) – cu doar 2 lei bucata, discuri de vinil cu muzica diversa – usoara, populara, momente vesele, basme – tot cu 2 lei bucata, carti postale 3D (miscatoare, subliniaza proprietarul), produse in Japonia prin 1968.

Ionel Rusu, fost cadru militar, pensionat de câtiva ani buni, are aproape 60 de ani. A auzit la altii ca se vând bine tot felul de obiecte pe internet si a inceput sa caute si el prin casa tot ceea ce-i prisoseste. A gasit o gramada de carti, publicatii, in special, de pe vremea lui Ceausescu, despre care a aflat ca sunt cautate de tot felul de ciudati. “Am o multime din astea, printre care si doua «Omagii» aduse lui Ceausescu. Mai am doua. Cer 200 de lei pentru fiecare. Sa stiti ca se cauta, dar mai ales fiarele de calcat vechi, domnule, din-alea de pe vremea bunicii, care se incingeau cu carbuni. Am lucrat, dupa ce m-am pensionat, intr-un loc si am tot adunat din astea. Din 50 câte am avut, cred ca mai am vreo 24. Le-am dat cu 50 de lei bucata si inca se cauta. Ce-o face cu ele nu stiu”, povesteste barbatul.

La aceeasi categorie, imi atrage atentia un anunt postat de Gabriela Tamas, din Bacau. Din cele doua poze postate, destul de neclare, semn ca au fost facute cu un telefon mobil mai putin performant, aflu ca femeia vinde sacose din rafie crosetate, “incapatoare si rezistente”, pe care cere exact 30 de lei. La telefon imi spune ca este mama a doi copii si face acest lucru pentru a câstiga ceva bani, mai ales in preajma Sarbatorilor, dar si pentru a-si umple timpul.

“Am observat ca ma pricep la asta si am zis de ce sa nu le si vând. Le-am pus pe internet abia de vreo trei saptamâni. Am facut doua modele de sacose: una mai mica, gen poseta, in care au intrat destule, dar si una mai incapatoare in care au incaput si 2 kg. de portocale, cinci pâini etc. Dar, ma cauta lumea mai ales pentru tablouri, icoane pictate in acrilice sau pirografiate”, explica femeia.

Rasfoind anunturile de pe Internet, nu ai cum sa nu fii uimit de ce mai scoate bacauanul la mezat de prin camari, balcoane si beciuri. Chiar daca nu-tI trebnuie, gasesti de la cutie medicala din inox pentru aseptizat seringi metalice, pâna la “borcane si sticle refolosibile, de dimensiuni multiple, incolore si verzi, sticle vechi de lapte”, damigene de 5 litri, si, pentru ca tot se apropie Craciunul, felicitari clasice “cu peisaj linistit si blând”, infatisând “un copac aliniat pe drum de iarna acoperit de zapada (sic!)”, care pot fi personalizate sau mai nou-aparutele felicitari hand made confectionate prin tehnica quilling – la 7 lei bucata.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri