25 aprilie 2024
EvenimentBatrânete decenta pentru vârstnicii din Stanisesti si Motoseni

Batrânete decenta pentru vârstnicii din Stanisesti si Motoseni

Doua sute de vârstnici din Stanisesti si Motoseni au beneficiat de proiectul „Dreptul la o batrânete decenta”, finantat de Fundatia Vodafone România cu 41.400 de euro si implementat de FSC. Diferenta pâna la 70.700 de euro, cât a fost bugetul total, a fost acoperit de FSC si primariile celor doua comune. Obiectivul proiectului a fost de a asigura ingrijire si asistenta vârstnicilor din Motoseni si Stanisesti, doua comune defavorizate, in care serviciile specializate lipsesc.

Timp de un an, cei 207 de batrâni au fost ajutati la curatenie, cumparaturi, mentinerea igienei personale etc., servicii asigurate de 17 ingrijitoare la domiciliu, organizate in doua echipe. Ei au beneficiat si de ingrijiri medicale, oferite de doua asistente medicale care au colaborat cu FSC, precum si de asistenta sociala, consiliere si reprezentare, prin implicarea a trei asistenti sociali.

O poveste din Gura Craiesti



Ionut Chirita, PR& Fundraising in FSC, ne spune una din dintre povestile vârstnicilor care a caror viata s-a schimbat in bine dupa intrarea in program: „Satul Gura Craiesti e situat la 7 km de centrul comunei Motoseni. Aici si-a trait toata viata, in singuratate, doamna Ileana. Chiar daca a provenit dintr-o familie saraca s-a straduit sa aiba o viata cinstita. A muncit din greu la CAP si in prezent are o pensie de doar 400 lei. Nu a fost casatorita niciodata si nu are copii. S-a descurcat tare greu, dar nu a renuntat.

Acum, la 81 de ani, traieste intr-o casuta cu o camera si bucatarie, rodul muncii ei de-o viata, care insa nu are nici macar curent electric. De 5 ani nu mai poate munci nici macar pentru ea, astfel incât a fost inclusa in programul «Dreptul la o batrânete decenta». Ingrijitoarea, Nicoleta, o viziteaza de trei ori pe saptamâna si o ajuta in special la treburile din gospodarie si la pregatit mâncarea. O ajuta insa si la igiena personala, dar cel mai important este ca sta de vorba cu ea, o asculta si ii alina singuratatea. Este cea mai grea boala! Nicoleta este pentru doamna Ileana fiica pe care nu a avut-o niciodata. Fara ea si-ar trai ultimii ani in mizerie si tristete pentru ca alte servicii nu exista pentru batrânii din zona.”

„Programul de ingrijire la domiciliu va avea o importanta strategica in urmatorii ani, pe fondul imbatrânirii accentuate a populatiei in România si a depopularii continue a zonelor rurale sarace. In zona de est a judetului intâlnim tot mai multe sate mici unde populatia este majoritar de vârsta a III-a. Nu este de mirare ca, de la an la an, numarul de solicitari pentru ingrijirea la domiciliu este in crestere deoarece reprezinta o solutie viabila si convenabila din punct de vedere economic.”
Gabriela Achihai, presedintele FSC Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri