19 aprilie 2024
ActualitateBatalia pentru traseul turistic din Slanic Moldova continua

Batalia pentru traseul turistic din Slanic Moldova continua

Directia Silvica nu exclude posibilitatea sa redeschida procesul prin care Mitropolia Moldovei a primit padurea de la Slanic

In vreme ce primarul Andrei Serban a pornit o adevarata ofensiva mediatica pentru a permite accesul pe traseul turistic, Prefectura a decis sa constituie o comisie care sa analizeze problema. De cealalta parte, Ocolul Silvic Bisericesc isi apara pozitia, desi nu doreste sa explice masura.

Primarul Slanicului: „Ma adresez instantei si cer despagubiri

Andrei Serban, primarul statiunii Slanic Moldova, continua lupta pentru redeschiderea traseului celor 300 de scari. „Le-am trimis o adresa in care i-am avertizat ca daca nu isi retrag repede panourile ii voi actiona in instanta si le voi cere si despagubiri pentru prejudiciile aduse. Eu ma chinui sa atrag turisti, iar ei ii alunga!”, a declarat, joi, primarul Andrei Serban.



Cei pe care se pregateste sa-i dea in judecata sunt reprezentantii Ocolului Silvic Bisericesc, care au interzis accesul turistilor pe traseul celor 300 de scari motivând ca acesta traverseaza o padure privata. „Sa nu se interpreteze ca eu am ceva cu Biserica. Eu sunt un bun crestin, dar aici nu e vorba despre credinta, ci despre respectarea legii. Am fost acuzati si ca noi i-am improprietarit. Total fals. Nu primaria sau primarul i-a pus in posesie”, a precizat Andrei Serban. De altfel, se stie ca restituirea padurii catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost urmarea câstigarii unui proces.

Prefectul de Bacau: „Traseele sa fie lasate turistilor”

In solutionarea acestui conflict s-a implicat si Institutia Prefectului. „Vom infiinta o comisie mixta care va analiza situatia din Slanic Moldova. Obiectivul acesteia va fi identificarea si punerea in aplicare a unor masuri legale care sa detensioneze problemele aparute acolo”, a declarat prefectul Dorian Pocovnicu.

Comisia va fi formata din reprezentanti ai Directiei Silvice, Politiei, Jandarmeriei, Pompierilor, insa la discutii vor participa, in calitate de invitati, si reprezentantii Primariei Slanic Moldova si ai Mitropoliei Moldovei. E necesar sa se gaseasca solutii cât mai repede. „Nu as vrea sa ma trezesc intr-o zi ca prin nu stiu ce decizie a unor preoti nu avem acces la un incendiu sau alta situatie de urgenta aparuta in zona, a mai spus prefectul judetului. La fel, interesul meu este ca traseele de pe acea proprietate, in limita prevederilor legale, sa fie lasate turistilor pentru ca este vorba despre o destinatie turistica.

Nu am nimic cu niciun cult religios, dar mi s-ar fi parut mai de bun simt ca pâna sa se ia aceasta decizie transanta sa fi existat o comunicare, inclusiv in Colegiul Prefectural, pentru a identifica solutiile care se impun vizavi de situatiile de urgenta sau activitatile cu cararacter turistic.”

Directia Silvica: „Ocolul Silvic Bisericesc nu poate aplica amenzi”

Reprezentantii Directiei Silvice Bacau sustin ca, legal, Ocolul Silvic ar putea interzice accesul publicului in zona impadurita, „intrucât, aici vorbim de o proprietate privata”. Insa, Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau, apreciaza ca Ocolul Silvic Bisericesc nu poate aplica amenzi persoanelor, eventual masinilor care incalca proprietatea, „pentru ca, intr-adevar, nu este un drum care leaga localitati”.

Nu de aceeasi parere este si seful Ocolului Silvic Bisericesc care considera justificate sanctiunile afisate pe panoul de avertizare.

„Amenzile sunt inspirate din legislatia contraventiilor cu regim silvic, atât va pot spune. In rest, nu sunt sunt abilitat sa va comunic nimic despre aceasta problema. O sa fie facut public un comunicat de catre Mitropolie”, a precizat Victor Perdeica, seful Ocolului Silvic Bisericesc. Chiar si asa, lucrurile par a nu se opri aici, silvicultorii neexcluzând varianta reinceperii unor procese in scopul recuperarii suprafetei de padure. „Este posibil sa reincepem lupta in instanta daca, dupa ce vom cerceta arhiva Directiei, vom gasi alte documente care nu au fost folosite in procesul de acum 7 ani, privind retrocedarea”, a mai spus directorul Ghelasa.

Silvia Patrascanu
Florentin Radu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri