20 aprilie 2024
ActualitateBani mai multi la batranete

Bani mai multi la batranete

O noua lege a pensiilor ocupationale

Salariatii pot opta pentru inscrierea la un fond de pensii ocupationale. Infiintarea unei scheme de pensii ocupationale este atributul angajatorului. El poate sa participe cu o parte din contributie. Contributia va fi de pâna la 15 la suta din veniturile salariale.

Salariatii vor avea posibilitatea sa adere, potrivit optiunii lor, si la o schema de pensii ocupationale. Un proiect de lege, aflat in dezbatere publica, va crea cadrul legislativ pentru acordarea acestui tip de pensie, pe lânga cea publica si cea privata obligatorie. Sistemul de pensii ocupationale este bazat pe contributia fiecarui participant care a aderat la el si este structurat pe conturi individuale. Dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului. El poate initia singur o asemenea schema sau are libertatea de a se asocia cu mai multi angajatori, dar pentru aceasta trebuie sa se consulte cu salariatii. Agentii economici care inregistreaza datorii la bugetele de stat, locale, de asigurari sociale (pensii publice), de somaj, de sanatate, precum si la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale nu vor avea dreptul sa infiinteze o schema de pensii ocupationale. Acestea sunt furnizate de catre administratori, cu consultarea angajatilor. De fapt, proiectul nu reprezinta o noutate nici in România si nici in celelalte state ale Uniunii Europene. “A mai fost o lege a pensiilor ocupationale la noi in tara, dar nu a fost aplicata, ea fiind abrogata, ne-a declarat Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii. Noul proiect este binevenit. In tarile occidentale sistemul de pensii ocupationale functioneaza de multa vreme. El este alaturi de alti trei piloni. Toti cei patru piloni asigura, prin pensie, o rata de inlocuire de 80 la suta a ultimului salariu avut de catre pensionar. La noi, aceasta este de perspectiva indelungata. Pensia publica reprezinta o rata de inlocuire de 35-40 la suta iar cea privata obligatorie, de 12-15 la suta.”



Toate drepturile, participantului

Aderarea la o schema de pensii publice se face optional, printr-un contract scris incheiat intre angajat, angajator si administrator. Dar nu numai angajatii au dreptul sa se inscrie si sa contribuie la o pensie ocupationala. Legea permite aceasta si functionarului public, persoanei care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, membrului unei societati cooperative, precum si celui care obtine venituri din activitati profesionale sau agricole. Contributiile se stabilesc conform regulilor acelei scheme, se vireaza de catre angajator, odata cu cele sociale, obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul de aderare. Cota de participare la pensia ocupationala poate fi de pâna la 15 la suta din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care a aderat la fond. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator, potrivit prevederilor stabilite in schema sau in actul de organizare si functionare al angajatorului. Dar chiar daca agentul economic accepta sa contribuie cu o parte, dreptul de proprietate asupra contributiilor cu care acesta vine in numele salariatului, precum si a rezultatelor investirii ei, revin angajatului. Aceasta, dupa cel putin doi ani de la aderare. Suma virata la fondul de pensii ocupationale este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial ori, dupa caz, din venitul asimilat acestuia. Suma depusa de angajator este si ea deductibila, dar la calculul profitului impozabil pentru fiecare aderant. Potrivit proiectului de lege administratorul si angajatorul nu pot refuza semnarea actului individual de aderare niciunei persoane care are dreptul sa participe la schema de pensii ocupationale. In schimb, participantii au dreptul ca in orice moment sa modifice, dar cu respectarea nivelului de pâna in 15 la suta, sa suspende ori sa inceteze contributiile, cu instiintarea in scris a administratorului si angajatorului, cu minimum 30 de zile inainte. Aceasta nu va afecta in niciun fel activul personal. In cazul in care un participant va inceta plata contributiei, el isi va pastra drepturile, daca nu a solicitat un transfer de lichiditati banesti catre un alt fond de pensii ocupationale. Daca un participant devine incapabil de a presta o munca din cauza unei invaliditati, el va putea folosi activul personal, conform normelor legale. In situatia in care intervine decesul inainte de pensionare, atunci activele personale evaluate la acea data se distribuie beneficiarilor, conform actului de succesiune si normelor. Daca participantul se stabileste intr-o tara membra a Uniunii Europene, dreptul la pensia ocupationala este pastrat si aceasta se achita in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente platii.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri