Bacaul ocupa locul al treilea la banii alocati tinerilor, dar Primaria Bacau intârzie impartirea lor

0
Cu finantare pe Legea 350, anul trecut a fost sustinut proiectul Concert pentru suflet / foto RB

Potrivit unui raport al Centrului pentru Politici Educationale, Bacaul ocupa pozitia a treia in tara in ceea ce priveste fondurile alocate tineretului de administratiile locale.

Pe primul loc se situeaza vecinii nostri din regiune, din Iasi, care au alocat 1 milion de lei pentru a sustine activitatile de tineret, urmati, pe locul al doilea, de administratia din Timisoara, cu o alocare bugetara de 815.000 de lei. Municipiul Bacau a prevazut, prin Legea 350, alocarea a 300.000 de lei pentru domeniul tineret.

Chiar daca Bacaul a prins podiumul la acest capitol, consilierul local independent Cristian Ghinghes reaminteste ca „acest lucru se intâmpla dupa zece ani in care legea tinerilor nu a fost respectata. Si oricum, intreaga procedura de alocare a fondurilor ar trebui reluata, in opinia mea, pentru ca nu a fost deloc transparenta si nu s-au respectat nici macar termenele anuntate. Cred ca alocarea de fonduri pe aceasta lege ar trebui sa cada in sarcina urmatorului consiliu local.”

Intr-adevar, discutiile din acest an pe distributia banilor pe Legea 350 au fost mai aprinse ca niciodata, Consiliul Local actual intrunindu-se in trei sedinte fara succes in a promova proiectul de hotarâre. Aceasta pentru ca nu existau la inceput avizele de la comisiile de specialitate, iar ulterior secretarul Ovidiu Popovici a anunat ca nu va contrasemna proiectul, confirmând astfel ca ar indeplini obligatiile legale.

In acest an, Primaria Bacau a prevazut aproape 10 milioane de lei pentru a finanta activitatile organizatiilor din mai multe domenii: sport, culte, social, educatie si mediu, tineret, cultura. Ca de fiecare data in ultimii ani, domeniile avantajate ca finantare sunt sportul si cultele. Pentru prima data, s-a prevazut finantare pentru tineret si pentru cultura, prin doua domenii separate.

Potrivit proiectului de alocare a banilor, proiect care nu a mai fost aprobat, la domeniul tineret au ramas nealocati 107.200 lei, din bugetul total. S-au inscris cu proiecte doar 9 organizatii, printre care FSC, Fundatia Sfântul Ioan Bosco, Crucea Rosie, dar si Mioara Iacob cu proiectul Concert pentru suflet.

LĂSAȚI UN MESAJ