18 aprilie 2024
ActualitateBacaul, nominalizat pe harta marelul cutremur

Bacaul, nominalizat pe harta marelul cutremur

Bacaul a fost nominalizat printre judetele care ar avea de suferit serios daca s-ar produce un cutremur mare. Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamântului, spune ca ne putem astepta la un seism de mare adâncime, de tipul celui din 1802 (7,9 grade Richter) sau 1940 (7,7 grade Richter).

Seismologii nu stiu insa când s-ar putea produce un asemenea cutremur, iar faptul ca in ultima vreme se vorbeste mai des decât de obicei despre miscari telurice, motivat si de cutremurele din Galati sau seismul de 5,5 grade din Vrancea, nu inseamna ca pericolul este si iminent.

Cert este ca seismul este inevitabil, dar pâna atunci, ar fi necesara consolidarea imobilelor subrede, pregatirea temeinica pentru acordarea de prim-ajutor in cazul in care ar exista victime sau pregatirea populatiei ca sa reactioneze optim, in vederea reducerii numarului de potentiale victime.



Nu in ultimul rând, sunt multi cei care pun accent pe asigurarea locuintelor. Asiguratorii pun propriile buline rosii pe imobile, ba chiar pe judete intregi si nu incheie politie de asigurare decât in anumite conditii, dupa analizarea riscurilor. Valoarea primelor de asigurare variaza, asadar, de la caz la caz.

Bacaul prezinta “risc mediu” la cutremur

Din datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Institutul National de Statistica, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, dar si în baza hartilor de risc intocmite de Institutul National de Fizica Pamântului rezulta ca expunerea la cutremur a judetului Bacau este catalogata de specialisti ca “medie“.

Acoperirea prin asigurare este relativ buna, de 31% din numarul total de gospodarii, ceea ce plaseaza Bacaul pe locul 14 in tara. La finele lunii iunie 2013, valoarea primelor brute subscrise în judetul Bacau pe categoria asigurarilor de incendii si calamitate era de 9,6 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF. In judet sunt circa 220.000 de gospodarii si circa 69.000 de polite de asigurare valide, fie obligatorii, fie facultative.

Asiguratorii fug de riscuri

Asiguratorii ofera cu mare greutate polite facultative pentru proprietarii locuintelor cu risc seismic. Iar cele care ofera astfel de servicii pun conditi speciale. Cele mai multe companii au excludere la imobilele cu risc seismic, adica refuza incheierea de astfel de polite facultative. Trecere au doar politele obligatorii, cu prima de asigurare de 20 de euro pe an pentru locuintele de la bloc si pentru care proprietarul primeste despagubiri de maxim 20.000 de euro in caz de daune provocate de cutremure, alunecari de teren sau inundatii cauzate de precipitatii.

“Problemele apar in cazul in care proprietarul doreste sa isi asigure locuinta la o valoare mai mare, cu o polita facultativa. Insa oricât de mult este dispus sa plateasca, multe societati refuza sa ii incheie polita, pentru ca riscurile sunt prea mari”, ne-a declarat un asigurator.

Aproape toate companiile refuza sa asigure locuinte din blocurile cu risc seismic I, altele exclud si gradul II, iar altele exclud chiar si imobilele incadrate in clasa de risc seismic III.

Prime majorate

Societatile care semneaza, totusi, asigurari de locuinta pentru locatarii dintr-un bloc incadrat cu risc seismic solicita prime majorate fata de un imobil neincadrat in clasa de risc seismic. Astfel, la Compania Generali, una dintre cele mai puternice de pe piata, un apartament de doua camere, cu suprafata de 50 mp, neincadrat in clasa de risc seismic este asigurat pentru suma de 36.000 de euro cu o prima anuala de 331 lei. In schimb, un apartament similar, dar aflat intr-un imobil incadrat la urgenta 2 sau 3 este asigurat pentru aceeasi suma, dar la o prima majorata la 414 lei pe an.

Blocuri excluse de la asigurari

In municipiul Bacau exista 94 de imobile cu structura de rezistenta subrezita de cutremurele din ’77, ’86 sau ’90, expertizate si incadrate in diferite grade de urgenta pentru a fi consolidate.

Blocurile incadrate la urgenta 1, excluse de la asigurarile facultative, sunt: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50, N.Titulescu 26, Razboieni 28, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48, Marasesti nr. 4, 7, 9, 10, 12.

Alte 38 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, pentru care primele de asigurare sunt majorate sau chiar sunt excluse de la asigurari de catre unele companii. Restul de 42 de imobile sunt incadrate la gradul de urgenta 3.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri