24 aprilie 2024
EconomieBacaul, fruntas intre codasele bunastarii

Bacaul, fruntas intre codasele bunastarii

Actualele opt regiuni de dezvoltare ale României au cele mai mari sanse sa devina viitoarele opt regiuni administrative ale României, pâna la sfârsitul acestui an. Diferentele de dezvoltare de la o regiune la alta sunt insa enorme. De exemplu, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în regiunea Bucuresti-Ilfov este peste dublul celei mai prospere zone din România, Banat, care, de asemenea, este de aproape doua ori peste Moldova. Astfel, în Bucuresti-Ilfov, PIB per capita a fost calculat de Insitutul National de Statistica la 13.213 euro, cifra comparabila cu a Slovaciei. Regiunea Nord-Est, cea mai saraca, in care se afla Bacaul, are un PIB per capita de 3.421 euro, in timp ce media nationala este de 5.553 euro.

Regiunile vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile. Dupa regionalizare, care va avea loc după revizuirea Constitutiei si dupa ce proiectul va fi discutat în Uniunea Social Liberala si în Guvern, impozitarea se va face pe trei trepte: local, regional si national, dupa cum a anuntat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Sub medie, la toate capitolele



Bacaul este depasit de Iasi la mai toti indicatorii economici. Conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza, salariul mediu al unui bacauan va fi de 1.297 lei la sfârsitul acestui an, 1.333 lei un an mai târziu, 1.366 in 2015 si 1.416 lei la finele lui 2016, sub media pe Regiunea Nord Est, care este de 1.467 lei. Rata somajului in Bacau la finele lui 2013 se estimeaza ca va fi a doua cea mai ridicata din regiune (6,2%) dupa judetul Vaslui (10,3%), iar media pe regiune va fi de 5,7%. Ca in toate judetele Regiunii Nord-Est, numarul salariatilor va fi in usoara crestere in anii viitorul, dupa ce in anii cei mai grei ai crizei s-a prabusit. Astfel, Bacaul ar urma sa aiba circa 101.000 salariati la finele acestui an si spre 104.000 salariati la finele lui 2016, pâna când sunt facute estimarile Comisiei de Prognoza. La indicatorul populatie civila ocupata medie, Bacaul este depasit insa nu numai de Iasi, dar si de Suceava. Toti indicatorii sunt inca sub nivelul din anul 2008, ultimul an dinaintea declinului economic din timpul crizei financiare.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri