25 aprilie 2024
ActualitateBacauanii saracesc mai tare in 2013

Bacauanii saracesc mai tare in 2013

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat prognoza pe regiuni pâna in 2013, pe mai multe capitole, cum sunt câstigul salarial mediu net, rata somajului, numarul de salariati si chiar cresterea PIB. Din pacate, in regiunea noastra se vor inregistra si in acest an cele mai mici salarii din intreaga tara. Si bacauanii vor câstiga in 2013 circa 1300 de lei, cu 1000 de lei mai putin decât bucurestenii si cu 300 de lei sub media tarii.

Potrivit datelor CNP, campioana la someri va fi regiunea Sud-Vest, cu o rata a somajului de peste 8 la suta, in timp ce din acest punct de vedere sunt la adapost cei care lucreaza in Bucuresti-Ilfov. In Nord-Est somajul va fi de 5,7 la suta, estimeaza specialistii, si nu sunt departe de adevar. Si la capitolul salarii, angajatii din aceasta regiune nu au parte de vesti prea bune. In 2013, media salariilor va fi de 1.309 lei si va creste putin in fiecare an, ajungând la 1.467 de lei in 2016. In acest top, vor conduce si in 2013 cei care lucreaza in capitala si in apropiere, media salariala aici fiind in acest an de 2331 de lei. Când noi vom câstiga in jur de 1.500 de lei, bucurestenii vor baga in buzunare 2.600 de lei. Moldovenii vor incasa astfel salarii chiar mai mici decât cele care se luau in anul 2008 in capitala.

Bacaul, pe locul al doilea



Analiza pe judete arata ca in acest an bacauanii vor câstiga sub media salariala a angajatilor din Iasi. Iesenii vor lua aproape 1.500 de lei pentru o luna de munca, in timp ce bacauanii cu 200 de lei mai putin. Diferenta a fost mai mica in anul 2012, decalajul dintre salariile medii din Bacau si Iasi fiind de doar 100 de lei. „La sfârsitul lunii decembrie, ultima pentru care exista date, câstigul salarial mediu net a fost in judetul Bacau de 1.365 de lei, cu 332 de lei mai mic decât media nationala. Salarii peste medie s-au inregistrat in agricultura, industrie si constructii, in timp ce sub medie in servicii”, a declarat Eugenia Harja, directorul Directiei de Statistica Bacau. Salariatii din Neamt, Suceava, Vaslui si Botosani urmeaza in top. Din pacate, acest loc al doilea il ocupa Bacaul si in ceea ce priveste rata somajului. Singurii care vor mai avea probleme in a gasi un job sunt vasluienii, acolo unde prognozele arata ca in 2013 rata somajului va depasi 10 la suta. In Bacau, aceasta este estimata la 6,2 la suta. „La sfârsitul lunii februarie, rata somajului era de 6,75 la suta. Aceasta inseamna ca in evidentele noastre sunt in prezent 15.001 persoane aflate in somaj”, a declarat Daniela Balan, purtator de cuvânt al AJOFM Bacau.

2013 a debutat cu concedieri colective

Societatile din judet au inceput prost anul. Salariatii de la Uton SA au fost trimisi in somaj tehnic intrucât societatea nu mai are comenzi si in plus a fost intrerupta alimentarea cu utilitati. Ultimul salariu pe care acesti oameni l-au primit a fost cel din august 2012. La inceputul lunii ianuarie si conducerea RAFO a depus un proiect potrivit caruia ar fi urmat sa plece acasa dupa data de 9 februarie aproape 80 la suta dintre angajati, 700 urmând sa-si piarda locul de munca. O parte din acesti salariati va primi insa salarii compensatorii. La sfârsitul acestei luni si societatea Barlinek va renunta la 29 salariati dintre cei 349. La rândul ei societatea Andric Calzature i-a dat in somaj, cu 1 martie, pe toti cei 26 de angajati pe care ii avea, iar Tekno Wear Production a disponibilizat 66 de salariati dintre cei 75. Cât despre societatea Kolan, din data de 28 februarie au ramas fara lucru toti cei 107 angajati ai ei. Si o astfel de perspectiva sumbra ii asteapta si pe unii salariati ai Petromed Solution. Aceasta va renunta in luna mai la 32 salariati dintre cei 140. (Andreea Gavrila)

“Resursele nu mai sunt ale noastre, industria nu mai este a noastra, asa ca nu avem de unde sa avem crestere. Economia este intr-un declin accentuat, iar Regiunea Nord-Est resimte cel mai puternic acst lucru, inclusiv Bacaul. Noi, bacauanii, mereu ne-am batut cu pumnul in piept ca suntem cei mai tari si mai mari, dar realitatea este cu totul alta.”
Doru Simovici, presedinte Camera de Comert si Industrie Bacau

Criza a marit rata somajului masculin

Piata muncii se numara printre aspectele care s-au inrautatit masiv de când a inceput criza la noi, la finele anului 2008, iar somajul a urcat sustinut in aceasta perioada, mai ales in rândul barbatilor. Judetul Bacau nu face exceptie de la regula, iar rata somajului la noi a depasit cu mult media pe tara. In luna februarie, in evidentele Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala Bacau se aflau inregistrati 15.001 someri, dintre care 5.438 erau femei. Restul de 9.563 erau barbati, adica, o pondere de 63%. Conform datelor ANOFM si unui studiu Econtext, rata somajului pe ansamblul judetului Bacau era de 6,75%, in timp de doar la barbati rata somajului a atins 7,31% (media nationala este de 6,1%). De mentionat ca in decembrie 2008, rata somajului in rândul barbatilor din judet era de numai 5,4%, in timp ce media nationala era de 4,4%. „Barbatii sunt mai multi decât femeile intre someri, iar ponderea lor este, in medie, intre 55-60%. Cifrele variaza in functie de sezon, de la luna la luna. Ne aflam peste media nationala la indicatorii privind somajul fiindca intreaga regiune Nord-Est este mai slab dezvoltata economic si sta prost la acest capitol”, a declarat Octaian Ticau, seful Serviciului Managementul Pietei Muncii, din cadrul AJOFM.
In acest interval de patru ani (decembrie 2008 – decembrie 2012), rata somajului masculin a urcat in mai toate judetele din tara. Doar in doua judete, Brasov si Satu Mare, rata somajului masculin a scazut. Mai mult, in unele judete, cum ar fi Bistrita-Nasaud, Constanta si Salaj, rata somajului in rândul barbatilor s-a dublat. (Ovidiu Pauliuc)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri