28 martie 2024
ActualitateBacau: Meridianul zero al geografilor scolari

Bacau: Meridianul zero al geografilor scolari

Peste 200 de elevi din toata tara participa, zilele acestea, la Olimpiada Nationala de Geografie, a carei faza finala se desfasoara in Bacau. Marti, imbarcati in mai multe autocare, elevii au strabatut judetul pentru a se documenta in vederea sustinerii probei practice, programata pentru miercuri.

La ora 9.00, curtea Colegiului “N.V. Karpen”, locul unde se desfasoara olimpiada, era plina. De elevi si de autocare. Fiecare clasa are propriul traseu, in functie de programa scolara, pentru ca trebuie sa studieze pe teren ceea ce au invatat la clasa.

Profesorii insotitori au aflat traseul cu o seara inainte, iar elevii, abia dupa imbarcarea in autocare. Pentru elevii claselor a XI-a, in autocarul carora ma aflu, traseul vizeaza mai multe puncte in care trebuie sa observe factorii de mediu si influenta acestora.



“In fiecare punct de oprire, elevii vad elemente din programa pentru clasa a XI-a. Ei trebuie sa urmareasca toate aspectele care le-ar putea pica la proba scrisa. Trebuie sa urmareasca mediul, sa recunoasca in teren anumite elemente, in principiu, trebuie sa fie si foarte buni practicieni, nu doar teoreticieni”, spune profesorul Doina Leonte, de la CN “Gh. Vranceanu”, care adauga ca Olimpiada de Geografie este cea mai complexa dintre olimpiadele scolare tocmai datorita acestei aplicatii in teren.

Prima oprire este la Parcul Dedrologic de la Hemeiusi, unde elevii trebuie sa observe sutele de specii de plante. Urmeaza o oprire pe malul Bistritei, in apropiere de Buhusi, unde olimpicii trebuie sa studieze impactul factorilor antropici asupra mediului.

“Este al treilea an in care particip la aceasta olimpiada si sunt incântat sa particip si anul acesta. Este placut ca pe lânga partea de studiu, aceasta excursie vine si ca o recreatie”, spune Edward Necsulescu, de la CN “Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe.

Dupa o deplasare la halda de fosfogips, de la combinatul Amurco, unde a fost studiata problema poluarii mediului, elevii s-au indreptat spre Lacul Galbeni, in apropiere de Racaciuni. “Este placut sa-ti dai seama ca unele lucruri pe care le inveti din carti se aplica si pe teren”, concluzioneaza Maria Ionescu, de la CN “Sf. Sava” din Bucuresti.

“Elevilor li se prezinta diferite aspecte de mediu: impact antropic, procese de eroziune, procesele de poluare sau degradare a mediului”
profesor Viorel Anghel, Scoala Gimnaziala Lespezi

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri