19 martie 2024
ActualitateAvizul şi autorizaţia de securitate la incendiu, rămân o problemă

Avizul şi autorizaţia de securitate la incendiu, rămân o problemă

– pompierii băcăuani s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii primăriilor, proiectanţi şi directori de şcoli, pentru a le prezenta legislaţia în domeniu şi care sunt obligaţiile lor în acest proces de obţinere a documentelor ISU

Ziua a început cu o conferinţă de presă, susţinută la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, în cadrul căreia conducerea instituţiei a prezentat situaţia solicitărilor de avize şi autorizaţii la nivelul judeţului.

Potrivit acesteia, în primele nouă luni ale acestui an, s-au primit 259 de cereri de eliberare a avizului de securitate la incendiu, care se depun înainte de începerea lucrărilor, fiind eliberate 124, şi 360 de cereri pentru autorizaţii, depuse la finalizarea investiţiei, în cele nouă luni fiind eliberate 63. Totodată, anul acesta, s-a oferit şi asistenţă tehnică în 214 cazuri.



„Uneori întâmpinăm neînţelegeri din partea investitorilor. Din solicitările de anul acesta, circa 130 au fost depuse numai pentru a primi un document care să le ateste faptul că nu se încadrează în cele prevăzute de Hotărârea de Guvern 571/2016, care se supun avizării şi autorizării.

Toţi investitorii se grăbesc, au proiecte pe fonduri europene sau alte investiţii şi solicită aceste documente care întârzie desfăşurarea investiţiei. Încercăm, prin diferite modalităţi, să le prezentăm legislaţia şi să reuşim să scurtăm timpul pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a obiectivelor care nu se încadrează în această hotărâre. Adică, ei să nu se mai prezinte dacă cel de la Urbanism citeşte Hotărârea şi vede că obiectivul nu se încadrează în cele pentru care noi eliberăm aceste documente”, a explicat lt. col. Ovidiu Cărăşel, împuternicit prim-adjunct ISU Bacău.

În discuţie a fost adusă şi problema şcolilor, foarte multe dintre ele neavând autorizaţie de securitate la incendiu. „Nu toate clădirile se supun avizării şi autorizării de securitate la incendiu. Sunt clădiri care sunt puse în funcţiune înainte de 1989 şi atunci legislaţia în vigoare nu prevedea obligativitatea obţinerii acestei autorizaţii, însă prevedea măsurile de apărare împotriva incendiilor. Acest act administrativ a fost introdus începând cu 1992. Cu alte cuvinte, avem în prezent clădiri care nu fac obiectul acestor documente şi vorbim de clădirile existente la care investitorul nu a efectuat lucrări de modificare sau de schimbare a destinaţiei iniţiale, clădiri noi care se supun legislaţiei în vigoare şi cele care nu necesită autorizare”, a precizat col. Elena Duţescu, ofiţer ISU Bacău.

În cazul şcolilor, pompierii eliberează autorizaţie pentru fiecare clădire în parte, iar în judeţul Bacău sunt 192 de şcoli cu personalitate juridică care au în total 838 de clădiri. Dintre acestea, sunt autorizate doar 7 instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, cu 28 de clădiri. Neautorizate sunt 66, cu 114 clădiri, iar alte 13 şcoli cu personalitate juridică, care au 263 de clădiri, nu necesită obţinerea avizului sau autorizaţiei, fiind construite la vremea la care aceste documente nu erau necesare şi nu au fost făcute modificări care să le oblige să respecte noua legislaţie. Pentru alte 118 construcţii s-au emis avize şi urmează ca la finalul lucrărilor să se ceară şi autorizaţie.

După conferinţa de presă, conducerea ISU Bacău s-a întâlnit la Centrul de Afaceri cu reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, proiectanţi şi alţi proprietari de obiective care nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu şi cărora li s-au prezentat legislaţia şi obligaţiile fiecăruia în acest proces de avizare sau autorizare. Cei prezenţi în sală au profitat de ocazie şi au cerut lămuriri faţă de anumite aspecte pe care nu le înţelegeau. O voce a ridicat problema unei primării din judeţ, dată în folosinţă în 2012 şi care acum trebuie să facă modificări serioase pentru a putea să obţină autorizaţia de la ISU, iar un proiectant a prezentat şi el situaţia unei şcoli construită cu fonduri de la Banca Mondială şi unde ar trebui acum schimbate 50 de uşi din interior, pentru a se încadra în cerinţele legii. Pentru că nu au intrat în legalitate până la 30 septembrie, mulţi dintre cei care nu au aviz sau autorizaţie ISU riscă amenzi usturătoare, de până la 50.000 de lei, singurii care scapă de amenzi până la finele anului fiind cei care au depus deja documentaţia la Pompieri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri