19 aprilie 2024
ActualitateAviara cotcodaceste falimentul micilor fermieri Taranii au inceput sa-si taie orataniile...

Aviara cotcodaceste falimentul micilor fermieri \ Taranii au inceput sa-si taie orataniile din batatura

Virusul gripei aviare incepe s&#227 loveasc&#227 dur si in afacerile micilor cresc&#227tori de p&#227s&#227ri din judet. Micile afaceri incep s&#227 se clatine serios, pagubele putandu-se ridica la zeci de

miliarde de lei. Fermierii asteapt&#227 de la autorit&#227ti luarea unei serii de m&#227suri care s&#227-i ajute s&#227 valorifice stocurile de p&#227s&#227ri. Isteria gripei aviare a atins si locuitorii de la sate care au inceput s&#227 taie p&#227s&#227rile, inainte de a a junge virusul ucigas si prin ogr&#227zile lor.

Abia reusiser&#227 s&#227 se pun&#227 cat de cat pe picioare c&#227 micii fermieri au si primit o lovitur&#227 in plin in toamna trecut&#227. Criza din octombrie, cand a fost identificat primul focar din tar&#227 de infectie cu virusul gripei aviare, s-a perpetuat pan&#227 in prezent. Cand credeau c&#227 au sc&#227pat de probleme, cresc&#227torii de p&#227s&#227ri din judet au fost loviti din nou, cu si mai mare virulent&#227 de ucigasul invizibil. &#8222Pur si simplu nu ne-a l&#227sat s&#227 respir&#227m. Au venit problemele legate una de alta. Am avut in plan ca, in aceast&#227 prim&#227var&#227, s&#227 cresc 40.000 de pui de carne, din care am vandut 23.000 de buc&#227ti. Mai am 17.000 de pui zburati care, odat&#227 cu declansarea gripei aviare, au crescut si au ajuns in stadiul de a fi abatorizati. La ora asta nu stim unde ii vom abatoriza. Probabil c&#227, la nivel de comandament, se va stabili o strategie, astfel incat s&#227 g&#227sim niste locuri unde s&#227 putem sacrifica puiii in conditii de sigurant&#227 total&#227&#8221, spune Ioan Zamfir, adminstratorul unei ferme de pui de carne din Grigoreni, comuna Scorteni. Fermierii se mai plang de faptul c&#227 exist&#227 cantit&#227ti de carne care s-au abatorizat dinainte de aceast&#227 perioad&#227 de criz&#227, pe care nu pot s&#227 le valorifice. &#8222Pierderile se pot ridica la peste 2,5 miliarde de lei, dac&#227 nu voi putea valorifica puii pe care ii mai am. In plus, sunt si alte implicatii in lant: stocurile de furaje se termin&#227, costurile sunt foarte mari, nu mai avem cu ce pl&#227ti angajatii, facturile c&#227tre furnizori, ratele la creditele luate de la banc&#227. Dac&#227 nu se iau m&#227suri sustinute in plan real, nu numai pe hartie, exist&#227 pericolul s&#227 ajungem in faliment&#8221, mai spune Ion Zamfir.



Agricola le-a inchis micilor cresc&#227tori accesul la abator

Problema este c&#227 accesul in afara judetului cu p&#227s&#227ri vii sau sacrificate este total interzis. In plus, in judet exist&#227 doar un singur loc autorizat unde pot fi sacrificate p&#227s&#227rile in conditii depline sigurant&#227 sanitar-veterinar&#227: Agricola International. &#8222Deocamdat&#227, nu avem probleme. Noi stim c&#227 avem unde s&#227 abatoriz&#227m. Ne ingrijoreaz&#227 faptul c&#227 exist&#227 focare de grip&#227 aviar&#227 si in Bac&#227u. Dar ce s&#227 facem, mergem cu Dumnezeu inainte. Cale de intoarcere nu exist&#227. Noi avem 100.000 de pui in care am investit miliarde de lei&#8221, a declarat Radu Mustim, reprezentantul firmei For You, care detine o ferm&#227 de crestere a puilor broiler la Traian. Realitatea din teren este ins&#227 cu mult mai grav&#227, Agricola International anuntand c&#227, de ieri, nu mai are acces in unitatea de abatorizare nici un fel de pas&#227re din exteriorul societ&#227tii. &#8222Nici intr-un caz nu pot s&#227 aduc la mine in abator. Mi-e greu s&#227 m&#227 gandesc acum la ei, cand nu stiu in cate directii imi zboar&#227 mintea la problemele mele. Firma For You, pan&#227 acum, a f&#227cut abatorizarea la noi. Am un contract de prest&#227ri servicii cu administratorul acestei societ&#227ti, care lua pui de la noi, furaje etc. Acum si la el m&#227 gandesc dac&#227 mai aduc sau nu p&#227s&#227rile la sacrificare. Ast&#227zi, am decis c&#227 nici o pas&#227re din exteriorul fermelor noastre nu se poate abatoriza in unitatea noastr&#227&#8221, a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International.

&#8222Nu ne scoatem banii cu ce d&#227 statul&#8221

Potrivit HG 1415/2004, in cazul m&#227surilor ce se antreprind pentru lichidarea rapid&#227 a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, ce implic&#227 t&#227ierea sau uciderea acestora, se acord&#227 desp&#227gubiri proprietarilor pentru animalele t&#227iate, ucise sau altfel afectate, an afara celor cuvenite prin asigur&#227ri si a sumelor recuperate prin valorificarea produselor si subproduselor de la animalele t&#227iate, moarte sau ucise. Beneficiaz&#227 de desp&#227gubiri persoanele juridice si persoanele fizice proprietare de animale, an cazul an care animalele sunt detinute cu respectarea normelor legale an vigoare cu referire la declararea si anregistrarea obligatorie an registrul agricol, care au suferit pagube an cazul aplic&#227rii actiunilor de sacrificare fortat&#227. &#8222Cat iti d&#227 tie statul desp&#227gubire nu este nimic fat&#227 de cat de mult se cheltuie cu cresterea p&#227s&#227rilor. S&#227 nu ajungem la asa ceva c&#227 nu ne scoatem banii cu ce d&#227 statul&#8221, mai spune Radu Mustim. Desp&#227gubirile se acord&#227 an baza documentatiei antocmite de directia sanitar-veterinar&#227 si pentru siguranta alimentelor judetean&#227, avizat&#227 de directia agricol&#227. an cazul lichid&#227rii rapide a focarelor de boli transmisibile, desp&#227gubirile se acord&#227 indiferent dac&#227 animalele sunt asigurate sau nu. &#8222Suma pierderii suferite de proprietar se stabileste de o comisie de evaluare, constituit&#227 la nivel local din specialistul din cadrul directiei agricole, medicul veterinar oficial al circumscriptiei sanitar-veterinare zonale, specialistul de la centrul local de consultant&#227 agricol&#227, agentul agricol, primarul localit&#227tii sau reprezentantul acestuia. In prezent, am f&#227cut o deplasare in zona Ag&#227s-Palanca pentru a face o prim&#227 evaluare a pagubelor&#8221, a declarat Ghit&#227 Burlui, directorul adjunct al Directiei Agricole Bac&#227u. Valoarea de anlocuire a animalului se stabileste an functie de valoarea genetic&#227, zootehnic&#227, sex, varst&#227, greutate, starea fiziologic&#227, categoria de productie, la pretul pietei la data cand a avut loc actiunea de lichidare a focarului de boal&#227. Teama de a-si pierde p&#227s&#227rile din b&#227t&#227tur&#227 i-a cuprins deja pe locuitorii de la sate. Unii proprietari din zona Hemeiusi au inceput s&#227 sacrifice g&#227inile de teama de a nu le-o lua inainte virusul ucigas. &#8222Am t&#227iat patru g&#227ini deja. Am auzit c&#227 virusul a ajuns la M&#227rgineni. Or, pan&#227 la noi nu mai e decat putin. Decat s&#227 ne moar&#227 in b&#227t&#227tur&#227, mai bine le t&#227iem noi”, spun localnicii din Hemeiusi.

Scris de Florentin Radu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri