20 aprilie 2024
Actualitate"Aveti grija de «sufletelele» voastre"

“Aveti grija de «sufletelele» voastre”

Interviu cu dr. Alin Moscu, medic veterinar la Clinica PROVET Bacau

Cum trebuie crescut un animal de companie? Cum trebuie ales? Trebuie sa se tina cont de personalitatea proprietarului, de modul lui de viata, de locuinta in care sta (apartament sau casa)?

Oamenii sunt în mod natural pasionati de animale. Daca extindem spre cele de companie, acestea aduc placere si bucurie proprietarilor, chiar daca la inceput nu cred asta. Am pacienti care atunci când primesc un animal de companie, il privesc cu neincredere, il accepta doar pentru copiii lor, iar la nici doua luni dupa vin in cabinet si ii aud ca vorbesc cu ele cu apelative gen “e sufletelul meu”, “este iubirea vietii mele”, ceea ce nu ma surprinde. Insa, oamenii sunt diferiti, de aceea si alegerile lor legate de animale sunt diferite. Dar atunci când alegi un animal de companie ceea ce conteaza este capacitatea de a avea grija de el, siguranta ca te poti descurca. In general, legatura ce se formeaza intre un astfel de animalut si stapânul sau este foarte puternica inca din primele clipe.
Un câine de talie mica este animalul de companie potrivit in special pentru persoanele care nu au foarte mult timp si spatiu la dispozitie, fiind mai usor de intretinut decât rasele mari. De exemplu, daca stai intr-un apartament, trebuie sa-l scoti afara de minimum trei ori pe zi pentru a-si face nevoile. Dintre rasele de talie mica, cele mai usor de crescut sunt Chihuahua, Bichon, Terrier sau Caniche. Daca alegi un astfel de câine, trebuie sa iei in calcul si vizitele la veterinar, pentru ca sunt mai sensibili si necesita atentie putin mai mare. Trebuie asigurat zilnic un program de masa regulat, iar apa sa-i fie schimbata constat. Apoi, este importat sa te joci cu el, inca de mic, si sa-l dresezi in tot acest timp, pentru a avea ulterior un câine ascultator.
Si pisicile fac parte din categoria de animale de companie cel mai des intâlnite printre oameni. De ce? Pentru ca sunt afectuoase, stiu sa iti alunge singuratatea si, conform studiilor, te ajuta sa treci mai usor peste anumite boli, în special cele depresive. Pisicile fac parte din animalele usor de intretinut, mai ales când ajung la maturitate, deoarece atunci sunt destul de independente. Sunt animale curate, silentioase si fidele. Adora sa leneveasca si sa doarma in medie multe ore pe zi, deci nu trebuie sa ne facem prea multe griji din acest motiv.
In schimb, pentru cei care locuiesc la casa, toate aceste lucruri pot fi foarte simplu de realizat, pentru ca vorbim, in primul rând, de un spatiu mai mare necesar miscarii si plimbarii animalului. In aceste cazuri se pot alege si câini de talie mare. Totul tine de ceea ce isi doreste viitorul stapân.



RZV_95871

Care animal de companie este cel mai potrivit pentru un copil? Si nu numai. E luna cadourilor. Este la moda sa se daruiasca, in aceasta perioada, cadouri si animale de casa, in special catelusi, pisicute.
Ce trebuie sa stie un posesor nou de animal care este pus in fata faptului implinit?

Cum trebuie sa reactionam când primim un astfel de cadou? Foarte simplu: il primim si ne gândim daca putem avea grija de el si daca este ceea ce ne dorim, pentru ca este un cadou care va sta in familie cam 10-18 ani de zile. Primul pas de realizat este o vizita la medicul veterinar, care ofera cele mai bune informatii si sfaturi privind regulile de crestere care trebuie respectate, cum ar fi: alimentatia, programul de plimbari, igiena si întretinerea corporala si, nu în ultimul rând, schema de deparazitari si vaccinari. Foarte importanta este si microciparea animalului, care, conform legii, a devenit obligatorie. Fara aceasta microcipare, medicul veterinar nu mai are voie sa administreze vaccinul antirabic, ceea ce este foarte bine. Se doreste, la fel ca in toata Europa, sa existe o evidenta clara a animalelor cu stapân, iar acest lucru se face tocmai prin microcipare. Procedura este foarte simpla, se aplica printr-o singura injectie, iar costurile nu sunt mari. Vârsta maxima pâna când un animal de companie trebuie microcipat este cea de 3 luni. Tin sa mai transmit tuturor posesorilor de animale un lucru foarte importat: preventia este mai importanta decât combaterea. De aceea este bine ca pentru mai multe informatii sa se adreseze medicului veterinar.
Ceea ce este bine de stiut e ca un animal de companie este o fiinta vie. Inainte de a decide ce animal este potrivit in familie, pentru copii, pentru persoanele singure, trebuie mai intâi sa se gaseasca raspunsul la câteva intrebari esentiale: Cât timp am disponibil pentru cresterea lui? Am bugetul si conditiile necesare pentru a avea un animal de companie? Stiu cui ma adresez atunci când apar probleme de sanatate, alimentatie etc? Ce fac cu animalul când plecam in concediu sau in weekend de acasa? Prefera acelasi animalut toti membrii familiei?

Aici intervine urmatoarea intrebare: Când dragostea de animalul de companie devine incomoda, adica proprietarul realizeaza ca nu e asa de usor de intretinut, ce este de facut?

Repet. Inca de la inceput este bine sa se inteleaga ca un animal de companie, fie el catel sau pisica (chiar si un hamster, o broscuta sau o iguana, orice), inseamna o mare responsabilitate. De aceea, mai ales la inceput, pâna la acomodare, rabdarea este cuvântul de ordine. Nu rare au fost cazurile când, în necunostinta de cauza, sau poate doar pentru a-si satisface un moft, oamenii cumpara un animal de companie, dar când vad cât de dificila este îngijirea lui, îl abandoneaza. De aceea spun ca foarte important este ca inainte de a se lua aceasta decizie o minima documentare despre ce inseamna cresterea unui animal de companie este binevenita. Si daca dupa aceasta documentare se ia decizia de a adopta un animalut, atunci lucrurile merg bine, de la sine. Si ajung iar la acel exemplu cu “sufletelul meu”.
Sunt animalele de companie potentiale pericole pentru sanatatea celor din jur? In special a copiilor?

Cum trebuie tratat un animal de companie? Concret, ce vaccinuri trebuie facute, ce analize?

Odata ce esti posesorul unui animal, el devine un membru al familiei. De aceea, sanatatea lui nu trebuie neglijata. Atunci când animalul sufera, nu poate spune exact ce îl doare; doar medicul veterinar poate descoperi adevarata sursa a problemei. Din acest motiv, o vizita la cabinetul veterinar este recomandata macar o data la 1-2 luni, pentru un consult de rutina si o toaletare completa (curatat urechi, taiat gheare, vidat glande perianale etc). Prevenirea bolilor a fost în mare masura asociata cu vaccinarile si deparazitarile. Insa, desi acestea protejeaza câinii si pisicile de boli foarte grave, nu e singura metoda prin care putem vorbi de preventie. În general, câinii si pisicile de interior, cu expunere minima la alte animale, ar trebui sa fie vaccinate si deparazitate frecvent. Nicidecum mai rar decât celelalte animale care traiesc în aer liber. Riscurile de contactare a bolilor virale si a parazitilor interni si externi sunt la fel de frecvente ca si la animalele care au contact mai mult în mediul exterior. De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata cateilor si pisicilor mai în vârsta. Pacientii Clinicii noastre PROVET stiu ca la animalele cu vârsta de peste 8 ani, analizele la sânge, electrocardiograma si examinarea ecografica trebuie realizate o data pe an. Asta înseamna preventie. Dupa 18 ani de activitate în practica veterinara din Bacau, am reusit sa aducem dotari si noutati de valoare, investind atât în tehnica medicala moderna, cât si în resurse umane, tocmai pentru a fi mereu în slujba fiecarui companion aflat in posesia bacauanilor. Dar, desi controalele periodice sunt recomandate, ca preventie, animalul trebuie adus la veterinar ori de câte ori este nevoie si mai ales când: apetitul lui se diminueaza fata de cantitatea obisnuita de mâncare (motivul „s-a saturat de mâncarea pentru câini” nu se aplica aproape niciodata); daca patrupedul scade în greutate, daca este mai putin activ decât de obicei, da semne de depresie sau apatie, nu este la fel de interactiv; daca prezinta varsaturi sau diaree; la orice alt semn de boala sau o schimbare radicala în comportament. Asadar, o ultima recomandare avizata: aveti grija de sufletelele voastre, de data aceasta fara ghilimele!
In speranta ca toate aceste informatii vor fi utile, Clinica PROVET ureaza tuturor bacauanilor “Sarbatori fericite”!

In Cabinetul veterinar PROVET Bacau va intâmpina o echipa tânara, entuziasmata si profesionista, condusa de dr. Rodica Tugui si dr. Alin Moscu. Principalul obiectiv al clinicii este sanatatea prietenilor necuvântatori, ce sunt tratati cu grija si afectiunea pe care o merita un adevarat membru al familiei dumneavoastra.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri