25 aprilie 2024
Actualitate„Avem o voluptate în a ne înjura”

„Avem o voluptate în a ne înjura”

Am un simptom alergic la auzul vorbelor urâte despre români si despre România. De parca ceilalti, de prin alte parti ale lumii, n-ar avea defecte. Uitati-va numai la ce sustin, în discursurile lor, onorabilii (am folosit neîntâmplator expresia caragialeana) candidatii la urmatoarele alegeri prezidentiale din SUA. Asa, de minima curiozitate.

Fac distinctie însa între vorbele spuse cu amaraciune, cu durere, si cele slobozite cu un fel de neroada satisfactie. Pentru ca, în mod normal, ar trebui sa doara când vezi neajunsurile propriului neam, nu sa gasesti în asta prilej de jubilatie. Exista, din pacate, un mod de depreciere constanta a realitatilor românesti. Pornita de la echipa de zgomote autohtona, setata doar pe negativism, pusa doar pe desfiintari.

Si ne mai miram când altii ne categorisesc în fel si chip, când francezii ne fac gainari! Apropo de Franta, am citit recent un interviu cu scriitorul Virgil Tanase, care traieste la Paris de vreo 40 de ani, si a fost de curând în tara pentru lansarea unor carti. Si el afirma ca, înainte de 1989, românii erau vazuti ca niste oameni inteligenti, cultivati, ca „a fi român la Paris era o chestie de stima”. Ce sa mai spun de cum erau perceputi românii imediat dupa 1990, cu câta admiratie erau priviti si primiti în Franta, asta o spun din propria mea experienta.



Pe când acum, imaginea lor este „îngrozitoare”. Si aici, Virgil Tanase face o remarca foarte interesanta. Negând faptul ca imaginea aceasta este data numai de cersetorii care bântuie prin metrouri, scriitorul vede astfel lucrurile: „Problema este ca elitele românesti care se afirma în Franta – care vin aici precum catelul la blidul cu lapte – ei cultiva României o imagine îngrozitoare. Avem o voluptate în a ne înjura, constata, cu amaraciune, scriitorul. Nu patrundem pâna la lumina din fiecare om. Fiecare are o lumina, de care ne batem joc”.

Daca ne mentinem în „zonele mocirloase”, cum sa putem duce treburile pâna la capat, sa stimulam energii pozitive, sa aratam lumii o alta imagine despre noi? Greu de zis, pentru ca altii vor sa afle numai lucruri urâte despre România, si cei care se conformeaza, si le înfatiseaza asa, au succes si mai iau si premii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri