28 martie 2024
CulturăAVANCRONICA MUZICALA: REGAL MUZICAL

AVANCRONICA MUZICALA: REGAL MUZICAL

Este o bucurie sa ai la pupitrul dirijoral al orchestrei bacauane pe maestrul Petre Sbârcea, nume de referinta al culturii românesti. Domnia sa a studiat la Brasov în perioada liceului si în dirijat este discipolul reputatilor maestri Antonin Ciolan si Sergiu Celibidache. A avut o prodigioasa activitate ca director si prim dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu, la Opera Româna din Cluj-Napoca. Cetatean de onoare al Clujului, este profesor universitar la Academia de Muzica, Doctor Honoris Causa al Universitatii “Babes-Bolyai”.

Nenumarate premii si distinctii întregesc tabloul reusitelor acestui mare muzician, care si-a perfectionat arta dirijorala în Italia, Franta si Statele Unite ale Americii.

Acesta a dorit si a reusit sa transmita prin muzica ”mai mult decât o lectie despre frumos, un mod de a trai, de a simti, de a educa.” Stau marturie concertele la pupitrul tuturor Filarmonicilor si Operelor din România, numeroasele înregistrari, turneele de succes în Germania, Ungaria, Franta, Iran, Bulgaria, Austria, Belgia, Rusia, Adzerbaidjan, Olanda, Elvetia, Italia, Luxemburg, Republica Moldova.



Programul serii cuprinde Concerto grosso nr. 1 a compozitorului român Filip Lazar, Concertul nr. 1 în fa diez minor pentru vioara si orchestra, de H. Wieniawski, interpretat de un violonist reprezentativ al generatiei sale, Mircea Calin. Premiat la Concursul International de Vioara „Wieniawski” (Polonia), acesta va fi invitat pe marile scene ale lumii. În 1991 va primi la Berlin, Arcusul „Hans-Karl Schmidt” de la celebrul Ruggiero Ricci. În lucrarile lui J. S. Bach, E. Ysaÿe, N. Paganini, B. Bartók si G. Enescu, Mircea Calin si-a dovedit virtuozitatea si talentul.

O superba si dificila pagina simfonica, Suita a II-a “Daphnis si Chloé” a lui Maurice Ravel încheie acest concert, cu siguranta, memorabil.

Duminica, la matineu, Concertul profesorilor Cursurilor Internationale de Dirijat. Lucrari de Copland, Gershwin si Hindemith. La pupitru: Charles Gambetta, Robert Gutter (SUA) si Ovidiu Balan. Solist, pianistul Italian Alberto Lodoletti.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri