Avancronica muzicala / Din nou in Bacau…

0

„Este de fiecare data o emotie sa fiu in fata publicului din Bacau alaturi de ceilalti muzicieni si doresc sa revin mereu si cu programele mele noi pe care le-am initiat in urma cu câtiva ani; tangouri, muzica de film, folclor românesc prelucrat sau recitaluri de muzica si poezie!” Sunt cuvintele pianistei Ioana Maria Lupascu (foto), solista a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti, interpreta Concertului varsovian de Richard Addinsell.

Pagina muzicala a filmului Periculoasa lumina a lunii, o emotionanta poveste despre eliberarea Varsoviei si dragostea dintre o pianista si un pilot englez. Discipola a maestrului Lazar Berman, Ioana Lupascu va cânta in prima auditie o alta lucrare pe care o indrageste, Vallée d’Obermann de Franz Liszt, orchestrata de compozitorul Ioan Dobrinescu.

La pupitrul Filarmonicii „Mihail Jora” se afla dirijorul Matei Corvin (Africa de Sud), director muzical si prim dirijor al Orchestrei Cape Town Sinfonia, muzician care, de asemenea, nu este pentru prima data invitatul nostru. Acesta va incheia seara muzicala de la Sala „Ateneu” cu Simfonia I in Re Major, compusa de Mahler in 1887, pe când era dirijor secund la Opera din Leipzig.

Lucrarea nu a fost bine primita la prima auditie de la Budapesta, criticii vremii considerând-o o gluma muzicala. Autorul spune ca partea a treia este „o ironie sfâsietoare, tragica, ce slujeste ca pregatire a izbucnirii neasteptate de deznadejde din ultima parte. Este glasul unui suflet ranit pâna-n strafunduri, pustiit”. In timp, capata pretuirea binemeritata, asa ca tot Mahler spunea senin si cu un zâmbet trist: „Vremea mea va mai veni!”

Ozana Kalmuski Zarea

LĂSAȚI UN MESAJ