25 aprilie 2024
ActualitateAu revenit incendiile de vegetatie uscata

Au revenit incendiile de vegetatie uscata

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului au intervenit deja la incendii care au mistuit hectare intregi de vegetatie. Pentru ca astfel de evenimente se produc din neglijenta si nepasarea celor care folosesc focul fara se gândeasca la consecinte, militarii le reamintesc amenzile pe care le risca daca sunt prinsi.

Primele zile de primavara au adus si primele incendii de vegetatie uscata. Pompierii de la ISUJ Bacau s-au luptat cu flacarile pe un deal din Onesti, dar si la Moinesti. Cea mai dificila interventie s-a dovedit a fi cea de la Onesti, de pe dealul Perchiului. Patru hectare de vegetatie s-au facut scrum aici, iar pompierii au trebuit sa stinga si sa impiedice extinderea focului cu maturoaie, lopeti si tot ce au gasit la indemâna. Si la Moinesti s-a dat alarma, dupa ce un teren de pe strada Mihai Eminescu, ce apartine Consilulului Local, a luat foc. „Garda de Interventie a intervenit pentru lichidarea unui incendiu de vegetatie uscat. În urma incendiului, care a avut drept cauza probabila utilizarea focului deschis în spatii deschise, au ars aproximativ 200 mp de vegetatie”, a spus Andrei Grecu, purtatorul de cuvânt al ISUJ Bacau.

Amenzi pentru incendiere neautorizata

Pentru activitatile agricole si iesirile la iarba verde abia de acum incep si pentru ca au exemple din anii trecuti ca aceste activitati se termina de multe ori si cu incendiu, pompierii le reamintesc bacauanilor regulile ce trebuie sa le respecte, dar si sanctiunile pe care le risca. „Incendiile de vegetatie uscata (arderile necontrolate) se produc, în principal, din cauza nerespectarii conditiilor prevazute de lege. Cetatenii trebuie sa colecteze resturile vegetale în gramezi astfel încât arderea sa poata fi controlata; executarea arderii sa se faca în zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Arderile se fac numai pe timp de zi si inainte de a parasi locul sa stinga focul”, explica Andrei Grecu. Aceste arderi de miristi nu se fac insa fara obtinerea unui aviz de la primarie. Cine nu-l solicita si nu ia toate masurile pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. Acesta nu este insa necesar pentru actiuni similare in gospodarii. (Geta P.)



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri