20 aprilie 2024
CulturăATENEU (559) – oferta de primavara

ATENEU (559) – oferta de primavara

Revista ATENEU, editata de Consiliul Judetean Bacau, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, propune cititorilor, in editia din februarie, un interesant sumar, din care nu lipsesc interviurile, cronicile si reportajele literare, poezia, eseurile, comentariile, traducerile etc.
Sarbatoritul lunii a fost scriitorul Radu Cârneci, intemeietorul seriei noi (1964) a Ateneului, al carui prim redactor sef a fost opt ani, nascut la 14 februarie 1928, in Valea lui Lal (Vrancea), faptuitor de mari acte culturale, de aici si sintagma magulitoare de “om cultural”, risipitor si colectionar de prietenii, ne-a inzdravenit cu leacul etern: Poezia Iubirii. Cornel Galben scrie despre recenta carte a celui care, printre altele, ne-a lasat o unica statuie a lui Bacovia. Este vorba de “Amintiri din Paradis” (Editura Nico, Tg. Mures – 2015), care poate fi considerata o a doua “Biblioteca de sentimente”. Tot lui Radu Cârneci ii este dedicata si pag. 5, unde sunt publicate Poeme orientale, “poezii scrise intre anii 1975 – 1980 si revazute acum pentru Ateneu”, dupa cum precizeaza chiar autorul. Ani buni cu sanatate, Maestre!

Tot un ateneist, Constantin Calin, scrie la rubrica varia despre prima lui zi in Bacau, alaturi de Traian Valeriu, “primul om din trecutul meu de bacauan” (…), “un oras strain, in care n-am crezut ca o sa locuiesc”. Un eseu despre un om, un om de cultura, profesor “cu o buna tinuta intelectuala”, director de teatru, ziarist, un om cu “stiinta vietii”, care – divulga profesorul Calin – a intrat (nu se poate!) in rândul octogenarilor. Constantin Calin nu se dezminte si ne ofera, in finalul articolului, o “pagina” emotionanta despre “defilarea cu valiza de placaj, vopsita in albastru-deschis, in mâna, pe sub castanii de pe strazile Garii si 6 Martie”. Marius Manta publica, la rubrica “cronofiabile” despre “Constelatia Madrigal”, iar Elena Ciobanu ne aduce din lumea anglo-saxona “Fetele prea albe ale Hollywood-ului”, o privire aupra industriei americane de film, cu tot cu centrul lui “stelar” – Premiile Oscar.

Violeta Savu trece lin (o surpriza pentru mine) de la poezie la arta plastica, nu s-a apuncat (inca) de pictura, insa publica patru pagini (un adevarat record) cu “Generatii de artisti in dialog”. Sunt acolo artisti consacrati si copiii lor, viitori mari artisti: Vasile Craita Mândra si fiul Marius, Geanina Maria Vlad, cu fiica Maria, Ioan Burlacu, cu fiul Dragos. Se vorbeste despre talent, dinastii artistice, pedagogie, mosteniri, “conflicte intre generatii”. Profesorul Stefan Munteanu ramâne, si in aceasta editie, fidel lui Eminescu, cu un comentariu ”Vasile Goldis despre pesimismul lui Eminescu”. Cristina Stefan invita creatorii de literatura la “Seratele literare”, care vor avea loc in fiecare joi, la café-pub “Atelier”. Atenta la “mersul poeziei”, conducerea redactiei propune doua nume Anca Tanase si Sânzâiana Muresanu, cu planete de trandafir, mini-apocalipse si zodii, dar si autori si carti: Petru Solonaru, Cecilia Moldovan, Mihai Manutiu.



Din pacate, la inceputul lunii februarie, a parasit aceasta lume George Genoiu, dramaturg, editor, fost redactor sef al Revistei Ateneu (1982-1990), despre a carui activitate literara scrie Cornel Galben.
Revista Ateneu costa 3 lei si se distribuie si prin reteaua de difuzare a societatii Desteptarea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri