25 aprilie 2024
Prima PaginăAtacati de afisele publicitare

Atacati de afisele publicitare

Colorate, de toate dimensiunile, cu tot felul de mesaje. Afisele publicitare ne invadeaza la tot pasul, desi ar trebui sa le gasim doar in spatii special amenajate, in fata carora sa ne oprim doar daca vrem.

Mai multe legi, la care se adauga un regulament elaborat de Primaria Bacau, stau la baza normelor care trebuie respectate in acest domeniu. Afisele publicitare nu au ce cauta pe deasupra altor afise postate anterior, aflate in perioada de valabilitate.

In acelasi mod, nu trebuie sa se regaseasca pe stâlpi de iluminat, pe arbori, in parcuri, pe obiecte de arta monumentala, garduri sau monumente istorice.



Administratiile locale trebuie sa amenajeze un spatiu special pentru lipirea afiselor, spatiu care trebuie intretinut si curatat saptamânal. Toate aceste reguli ar trebui sa ne garanteze un oras curat si ordonat. Cu toate acestea, in Bacau, afisele “troneaza” peste tot, sfidând orice regula de bun simt.

“Ar trebui facut curat, puse altele noi, in mod ordonat”, este de parere Natasa Bolocan. Pentru trecatori, afisele sunt prea agresive. “Sunt prea multe, expuse rau, e inestetic. Normal ar fi sa stea pe un panou special amenajat. Am vazut si pe garduri, in vitrine si pe stâlpi, oriunde. Nu mi se pare normal”, crede si Galia Dragoi.

“Am vazut ca fiecare firma si-a pus propriul afis. Pe stâlpi gasesti tot ce vrei si ce nu vrei, ceea ce nu mi se pare corect”, a spus Iorgu Mangas.

Institutia in masura sa aplice reglementarile instituite la nivel local si sa ii sanctioneze pe cei care le incalca sunt agentii de la Politia Locala.

“In urma controalelor efectuate de catre agentii Politiei Locale a Municipiului Bacau, privind modul de organizare, autorizare si desfasurare a activitatii de publicitate stradala, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Bacau au fost aplicate, de la inceputul anului pâna in prezent, 6 sanctiuni, in valoare totala de 2.900 lei”, a declarat Relu Mardare, director al Politiei Locale Bacau. Potrivit HCL 119/2009, pentru nerespectarea regulilor in acest domeniu, politistii pot aplica sanctiuni cuprinse intre 300 si 2500 de lei.

Reguli mai dure din acest an

Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, elaborata si promovata de Ministerul Dezvoltarii a devenit aplicabila abia de la inceputul acestui an. Legea prevede ca este interzisa acoperirea suprafetelor vitrate ale cladirilor cu bannere publicitare, la fel si amplasarea mijloacelor de publicitate pe obiecte de arta monumentala, pe monumente istorice, arbori, pe zona carosabila a strazilor, in intersectii, sensuri giratorii sau in spatiul destinat circulatiei autovehiculelor. Regulamentul care trebuie revizuit de autoritatea locala va rezulta in urma consultarii cu specialisti din urbanism si arhitectura. Autoritatile publice sunt si cele care vor avea autoritatea de a desfiinta constructiile sau amplasamentele care nu respecta legea. Modificarile legislative au aparut tocmai ca urmare a dezorganizarii si modului haotic in care este realizata publicitatea stradala in majoritatea localitatilor din tara.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri