19 aprilie 2024
ActualitateAsociatia „Lumina” a mai incheiat un proiect. „Tot ce ne-am propus...

Asociatia „Lumina” a mai incheiat un proiect. „Tot ce ne-am propus am realizat!”

Peste cinci sute de profesionisti pregatiti sa-i ajute pe copiii si tinerii care sufera de boli amenintatoare de viata, cinci sute de studenti implicati in campanii de informare, elaborarea unei metodologii de lucru privind asistarea copiilor cu boli incurabile si a parintilor acestor copii sunt doar câteva dintre obiectivele proiectului „Ingrjiri paliative – masuri integrate pentru incluziune sociala”, derulat, timp de 18 luni, de Asociatia „Lumina” in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau.

Proiectul a avut o valoare de 925.854 lei, din care 833.268 lei reprezinta finantarea asigurata din Granturile SEE (Spatiul Economic European) prin Fondul Român de Dezvoltare Sociala, iar 92.585 de lei, contributia Asociatiei „Lumina”.

Conferinta de inchidere a proiectului a avut loc vineri, de la ora 11, invitati fiind partenerii si sponsorii asociatiei. Motivatia acestei initiative e simpla: reprezentantii Asociatiei „Lumina” au descoperit ca in România nu exista specialisti in domeniul ingrijiriilor paliative, dupa cum nu exista o metodologie privind asistarea copiilor si adultilor cu boli incurabile.



„Nu sunt specialisti in acest domeniu pentru ca in nicio scoala nu se invata despre ce inseamna ingrijirea paliativa, cui trebuie sa i se ofere, ce presupune si cum trebuie sa fie abordati pacientul si familia”, arata Mihaela Dumitrache, director executiv.

Mara Matei, manager de comunicare, a facut un istoric al acestui proiect, de la identificarea nevoii de formare si scrierea cererii de finantare pâna la activitatile propriu-zise de instruire, informare si elaborarea metodologiei.

Au fost prezentate rezultatele proiectului, dar si opiniile celor care au participat la training. „In doua zile am invatat mai mult decât intr-o viata” a marturisit un cursant, in timp ce altul declara: „Am inteles ca pot sa actionez si dincolo de celebra fraza ‘Ne pare rau, dar nu se mai poate face nimic’”.

Acest proiect a schimbat atitudini, a dezvoltat abilitati, le-a deschis inima si mintea celor care lucreaza cu copiii aflati in faza terminala. „Atunci când nu mai este posibila vindecarea, este de datoria noastra sa-i ingrijim”, a adaugat Mihaela Dumitrache.

„Felicitari frumoasei echipe, o echipa mica dar cu o inima mare” a spus Sorin Brasoveanu, presedintele CJ Bacau, dupa care a evocat activitatea Asociatiei „Lumina”, de la infiintarea Centrului rezidential Comanesti si a Casei „Albert” din Luncani pâna la proiectul de formare profesionala si construirea hospice-lui de pe Calea Romanului.

„Azi e un moment de bilant, dar cu siguranta e si un nou inceput pentru tot ceea ce faceti. Sprijin acest proiect de la inceput, nu stiam atunci ca voi ajunge presedintele CJ, si vom contribui, ca parteneri, in realizarea hospice-ului, care e intr-o faza destul de avansata”, a mai declarat Sorin Brasoveanu.

Cezar Ivanof, sponsor si partener, s-a lasat greu convins sa spuna câteva cuvinte, precizând ca ceea ce face Asociatia „Lumina” nu se mai face nicaieri in tara si ca toti bacauanii care au putere financiara sau politica ar trebui sa se implice.

”Nu fac din acest sprijin pe care il oferim, ca societate, un titlu de glorie, a explicat Cezar Ivanof. Vreau sa multumesc tuturor celor care s-au implicat aici pentru ca nu e vorba de un beneficiu de imagine, ci de un beneficiu moral, acela de a face bine.” Suna dureros, dar daca acesti copii, „care au zilele numarate”, nu pot fi ajutati sa se vindece, trebuie macar sa fie bine ingrijiti, ca sa sufere mai putin.

„Ingrijiri paliative-masuri integrate pentru incluziunea sociala” a fost primul proiect de formare in acest domeniu din România. Lipsa specialistilor explica, de altfel, cererea mare de participare la acest program: 800de solicitari, fata de 500 cât a fost capacitatea programului.

„Asta inseamna ca trebuie sa continuam si vom continua chiar daca nu mai avem finantare, a declarat Mihaela Dumitrache. Continuam training-urile si vom continua sa imbunatatim calitatea vietii copiilor cu boli incurabile si a familiilor acestora.”

Rezultatele proiectului: 545 de profesionisti din aproape toate judetele (asistenti sociali, kinetoterapeuti, psihologi, terapeuti ocupationali, referenti si lucratori sociali, educatori) au urmat un program integrat de formare: training, job shadowing si coaching, ceea ce va conduce la dezvoltarea competentelor pentru furnizarea serviciilor de calitate a ingrijiriilor palliative; 500 de studenti implicati in 11 evenimente (campanii de informare, Ziua Portilor Deschise etc.); elaborarea metodologiei standard si promovarea metodologiei; organizarea Conferintei Nationale de Ingrijiri Paliative; infiintarea retelei de consiliere, website, conferinta de lansare, conferinta de inchidere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri