24 aprilie 2024
ActualitateAsistatii din Caminul de Batrani isi asigura cu greu tratamentul: Medicamente din...

Asistatii din Caminul de Batrani isi asigura cu greu tratamentul: Medicamente din imprumut

Daca hrana si cazarea nu reprezinta o grija pentru batranii asistati in Caminul pentru Persoane Varstnice Bacau, in schimb, tratamentul de care au nevoie este o mare problema pentru unii. Din banii care le raman din pensie dupa ce platesc taxa de camin unora abia le ajunge sa-si ia medicamentele necesare. Unii sunt nevoiti sa se imprumute. Caminul are un fond pentru medicamente, dar acesta este foarte subtire.

Celor 188 de batrani asistati in Caminul pentru Persoane Varstnice Bacau le este din ce in ce mai greu sa-si asigure tratamentul. Multi dintre ei nu sufera numai de o boala. Ajunsi la batranete s-au pricopsit cu o gramada de afectiuni. Pentru unele dintre ele medicamentele nu sunt gratuite si nici macar nu se compenseaza. Dar chiar si daca tratamentul este compensat, partea de contributie a bolnavului este tot impovaratoare. "Eu am diabet, dar, de la acesta, si multiple complicatii. Pentru tratarea lor medicamentele trebuie sa le cumpar din ce imi ramane dupa ce platesc caminul. Dar ce ma doare cel mai tare este ca am platit 35 de ani ceaseul (contributia de asigurari sociale – n.n.) si acum o luam de la capat, adica ne retine din pensie pentru sanatate", ne-a declarat Felicia Simileac.

"Cat imi ramane din pensie dau pe tratament"



Dupa ce achita taxa de camin, unora dintre ei nu le mai ramane mai nimic pentru medicamentele de care au nevoie. Unii dintre ei sunt nevoiti sa imprumute bani pentru a-si lua tratamentul si a-si mai rezolva o parte din nevoile de zi cu zi. "Cat imi ramane din pensie dau pe medicamente, ne-a spus Elisabeta Bucsa. Iau de 300 de lei pe luna numai pentru digestie. Am si diabet, fac dializa si sunt nevazatoare. Pentru celelalte cheltuieli, daca imi mai ramane! Daca nu, ma limitez la ce imi da de la cantina." Dinu Dumitrescu, insa, se poate considera fericit. La cei 78 de ani are doar "niste probleme cu reumatismul la soldul stang" pe care le rozolva cu mai putini bani. Dar ii compatimeste pe alti colegi de camin. "Unii cheltuie enorm pentru medicamente, a spus Dinu Dumitrescu. Nu le mai raman bani din pensie. Se mai imprumuta unii de la altii. Se descurca cum pot."

"Noroc ca ne mai da din camin"

Dintre cei 188 de batrani din camin 90 au nevoie de reteta lunar de la medicul de familie. Caminul are un fond pentru medicamente, dar acesta este foarte mic. Lunar dispune de 5.000-6.000 de lei. Din aceasta suma asigura medicamentele de stricta necesitate, din cele romanesti, mai ieftine. "Mie imi ramane din pensie dupa ce platesc caminul vreun milion doua sute, ne-a declarat Cornelia Ilie. Am avut un accident vascular cerebral si dau pe medicamente in jur de un milion. Mai iau niste unguente pentru ca am si o coxartroza si s-au dus banii. Noroc ca ne mai dau medicamente de la camin, dar si de aici, in limita posibilitatilor, ce au".

Unii renunta la medicamentele scumpe

Media de varsta a celor asistati in camin este de 75 de ani. Prin urmare marea majoritate au una sau mai mai multe boli cronice. Peste 100 au hipertensiune arteriala si tot atatia sufera de cardiopatie ischemica. 25 au diabet zaharat si 24 au facut un accident vascular cerebral. Si lista bolnavilor este mult mai lunga. In cazul multora tratamentul este foarte costisitor. "Nu toti au posibilitatea sa-si cumpere medicamentele, chiar compensate, ne-a spus dr. Iulian Manolescu, medicul caminului. Noi avem un fond din care putem procura doar medicamente ieftine, de stricta necesitate, nu din cele scumpe. Au fost si vremuri cand cumparam medicamente originale. Ar trebui sa avem si din acestea, pentru ca unii nu mai raspund la tratament si se impune sa-l schimbam. Ei trebuie sa-si cumpere medicamentele mai scumpe iar noi venim in completare cu cele mai ieftine." Dar sunt si pensionari care au renuntat la anumite medicamente pentru ca nu au bani. Ele au fost inlocuite cu altele pe care pensionarii si le permit, dar nu au aceeasi eficienta.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri