25 aprilie 2024
ActualitateARTROZA GENUNCHIULUI

ARTROZA GENUNCHIULUI

Durerea cronica de genunchi este o suferinta care este insotita in timp de deformare articulara, limitare de mobilitate, mers schiopatat, cateodata edem. Deformarea “in x” sau “in paranteza”, comporta o presiune crescuta pe compartimentul articular extern sau intern al genunchiului, cu uzura mai mare a cartilajului, cu apropierea importanta, chiar contact intre suprafetele osoase articulare neprotejate de cartilajul hialin. Coborâtul pantelor sau scarilor devine o problema in lipsa unui sprijin, instabilitatea genunchilor si nesiguranta mersului apar in evolutia unei gonartroze.

Spuneam intr-un articol precedent ca durerea de genunchi poate fi intâlnita la orice vârsta, bineinteles având la baza cauze diferite. Cele mai frecvente cauze sunt cele post traumatice, de suprasolicitare in cadrul anumitor profesii si sporturi. In aceasta situatie vorbim despre o gonartroza secundara, adica ca o complicatie a unei cauze decelabile, obiectivizata. A doua mare categorie este uzura, degradarea degenerativa a structurilor articulare, evaluate concomitent cu inaintarea in vârsta, in cadrul unui proces de imbatrânire. Nu se obiectivizeaza o cauza traumatica, de suprasolicitare, sau o consecinta a unor boli metabolice, infectioase, inflamatorii sau de sistem. In aceasta situatie vorbim despre o gonartroza primara.

Indiferent de cauza, distructiile articulare evolueaza progresiv, cu uzura, subtierea, chiar ruperea cartilajului, suprafetele osoase se freaca intre ele, conducând la edem, inflamatie, ingrosarea corticalei osoase, absorbtia mica a socurilor, aparitia de productii osoase, deformari articulare, cresterea de volum a genunchiului, limitarea extensiei, flexiei, limitarea mobilitatii. In timp este greu de urcat o treapta mai inalta, sau urcatul intr-un mijloc de transport in comun. Toate aceste modificari ale genunchiului sunt exacerbate in cazul unui surplus de greutate. Ganditi-va ca in timpul mersului avem câte un moment in care toata greutatea corpului se sprijina pe câte un picior. In acel moment, pe articulatiile portante, adica sold, genunchi, glezna, picior se exercita o presiune egala cu de 4 ori greutatea corpului. Cu alte cuvinte, o persoana cu greutatea de 90 kg, in timpul mersului exercita pe câte un genunchi o presiune de 360 kg. Deduceti cât de importanta este scaderea ponderala: daca slabim 5 kg, descarcam genunchiul cu 20 kg. Acest obiectiv face parte din planul de tratament.



Tratamentul medicamentos anti inflamator, antialgic, utilizarea gelurilor sau cremelor anti inflamatorii, suplimentele de tip condroitinsulfat, glucozaminsulfatalaturi de alti constituenti potentatori, cu rol in hranirea cartilajului, prevenirea uzurii, enzime, vitamine, minerale, uleiuri nesaturate sunt mijloace ades recomandate. Fizioterapia cu rol in calmarea durerii, reducerea inflamatiei, ameliorarea mobilitatii, cresterea fortei musculare in special la nivelul coapselor, corectarea staticii si mersului fac parte din obiectivele unui tratament de recuperare.

Din tratamentul conservator face parte si injectarea intraarticulara de hialuronat de sodiu, produs secretat in conditii normale de celulele sinoviei, membrana care captuseste in interior o articulatie. Lichidul sinovial secretat, care contine acid hialuronic, are rol de ungerea articulatiei, asa cum un motor are nevoie de ulei. Odata cu instalarea distructiilor articulare in evolutia gonartrozei, secretia lichidul sinovial scade dramatic, suprafetele osoase dezgolite de cartilaj frecându-se intre ele. Introducerea unei solutii vasco-elastice in articulatie, lubrefiaza suprafetele, calmeaza durerile, absoarbe socurile din timpul mersului si alergatului, hraneste cartilajul, scade presiune pe suprafetele articulare si amelioreaza mobilitatea. Acest tratament injectabil in puseu acut, nu are efect antialgic imediat, comparativ cu cel cortizonic; efectul se instaleaza in timp, dar este mult mai persistent, 6-12 luni, functie de gravitatea gonartrozei. Nu are efectele secundare, de multe ori dezastruoase ale cortizonului. Singura contraindicatie este hipersensibilitatea, alergia la produs. Aceasta injectare se recomanda chiar la sfârsitul intervenetiilor chirurgicale artroscopice. Mentin functia articulara pentru un timp, pentru a putea amâna cât mai mult instalarea unei proteze articulare.

Aceste injectari, alaturi de o consiliere si evaluare profesionista, dublate de un program de fizioterapie corect, cu echipamente de ultima generatie, putin experimentate in tara noastra, dar cu rezultate bine dovedite in clinicile din strainatate, toate le puteti gasi la cabinetul PhysioKinesis -Recuperare Medicala din Bacau. Profesionalismul, competenta, intelegerea, respectul si dragostea pentru cei in suferinta, numai la PhysioKinesis – Recuperare Medicala.

Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare Medicala, medicina fizica si balneologie
Director medical Bio Ortoclinic

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri