20 aprilie 2024
ActualitateArticol din Codul de procedura penala, declarat neconstitutional

Articol din Codul de procedura penala, declarat neconstitutional

Dispozitiile din Codul de procedura penala care stabilesc ca judecatorul de camera preliminara se poate pronunta asupra plângerii fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor au fost declarate neconstitutionale.

Practic, prin decizia Curtii Constitutionale a României (CCR), solutionarea plângerilor impotriva masurilor si actelor de urmarire penala se va face de acum inainte cu participarea partilor.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata de Savin Marcel, intr-un dosar al Curtii de Apel Bacau, si de Mihai Leu, intr-un dosar al Judecatoriei Avrig. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat CCR.



Pentru ca decizia CCR sa produca efecte, este necesar sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit legii, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.

Pe durata acestui termen, dispozitiile declarate neconstitutionale sunt suspendate de drept.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri