25 aprilie 2024
CulturăArta din doua secole, pe simezele Galeriei KARO

Arta din doua secole, pe simezele Galeriei KARO

Constatin Tinteanu, patronul Galeriilor de arta KARO din Bacau, a reusit, in doar doi ani, sa demonstreze ca si initiativa privata in acest domeniu, atât de sensibil, fragil si bâtuit de himere poate, mai mult decât o galerie de stat, sa urce pe simeze artisti si creatiile lor fabuloase, din diferite perioade ale exploziei, decantarii si expunerii talentului lor. A debutat cu o personala, dupa care, in spatiul restrâns, dar intim, in care opera, artistul si privitorul se intâlnesc fara ghid si reguli determinate de biletul de intrare, sa expuna mari artisti bacauani, cât si din alte teritorii românesti.

Recent, la Galeriile KARO, a avut loc un eveniment de exceptie, fara egal, au afirmat si personalitatile artistice prezente: noua mari artisti plastici, foarte mari in cultura româna, au fost reuniti, cum au facut-o si ei, acum 30 de ani, la Tescani, constituind Grupul Prolog, intr-o unica expozitie. Câti dintre noi si-ar fi putut imagina ca, intr-o zi, in Bacau, vor expune Constantin Flondor, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Matei Lazarescu, Christian Paraschiv, Horea Pastina, Mihai Sârbulescu si prietenii grupului Prolog: Horia Bernea, Ruxandra Grigorescu. De remarcat ca cele trei lucrari ale marelui artist Horia Bernea, care fac parte din colectia Muzeului National “George Enescu”, sectia “Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani, au parasit pentru prima data muzeul din Tescani, pentru a fi expuse publicului din Bacau. Au fost prezenti la vernisaj artisti plastici, prieteni ai Galeriei Karo, un public iubitor de arta.

Pictorul Mihai Sârbulescu, singurul reprezentat al Grupului PROLOG prezent la vernisaj, a redat dintr-un volum dedicat Prologului: „Grupul nu are nici program, nici ideal, nici idei, nici ratiuni de a fi. Reunirea lui a fost tacita. Diferite ratiuni de a fi artist au cedat pentru a urma gândul tainic, rareori exprimat al celui mai în vârsta si cu autoritate, pentru o promisiune cumva invaluita, doar intuita, de a fi extrasi din reteaua, din lumea artistica a timpului. S-a început prin întoarcerea la pictura dupa natura, directa, o experienta pe care fiecare o mai făcuse”, cuvinte apartinând artistului, eseistului, scriitorului si filozofului Ion Grigorescu, mentorul Grupului, prezent in expozitie, surprinzator, si cu arta video. Au fost acolo maestrul Ilie Boca, initiatorul si sufletul Taberei de Creatie de la Tescani, un loc si un spatiu unde s-au intâlnit si au creat, de-a lungul anilor, mari artisti, tinere sperante, poate cea mai longeviva si prolifica tabara de creatie din tara, Dionis Puscuta, presedintele UAP Bacau, artisti plastici bacauani.



„Pregatim aceasta expozitie de mai mult timp. Ne-am dorit sa aducem, pentru publicul bacauan, de sarbatori, pe simezele Galerie KARO, câteva din operele unor mari artisti români, incepând cu anii ’70 si pâna astazi. Se pot vedea stiluri, tehnici, filozofii si moduri diverse si complexe de a reliefa lumea, natura, viata. Problema noastra a fost de a gasi acele puncte comune care sa justifice prezenta fiecarui artist in expozitie. Ceea ce nu a fost usor. Si le-am gasit: Tescaniul si povestea lui, natura, interferentele ideologice, increderea, prietenia si ceea ce a unit Grupul Prolog: floarea de mar. Continuam frumuoasa colaborare cu Muzeul de la Tescani, o institutie de cultura care poseda un fabulos patrimoniu artistic. Expozitia este deschisa pâna in primavara, iar cei care vor deschide usa galeriei noastre, in aceasta perioada, vor vedea una dintre cele mai frumoase expozitii de arta, deschisa in Bacau, in ultimii ani”, ne-a declarat Constantin Tinteanu, patronul Galeriei KARO.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri