18 aprilie 2024
ContrasensAnticoruptie si libertate

Anticoruptie si libertate

Când presedintele unui partid spune ca reducerea coruptiei este mai importanta decât respectarea drepturilor omului iar ministrul justitiei considera ca aceste drepturi sunt un lux, iti vine sa te uiti in calendar ca sa vezi in ce an te afli. Din câte imi amintesc, nici macar regimul comunist nu a indraznit sa afirme oficial ca nu vrea sa respecte drepturile omului.

E drept, trendul international este sa se limiteze cât mai mult din libertatile fundamentale. Pe diferite motive: lupta contra terorismului in SUA sau Franta ori lupta impotriva coruptiei, la noi.
Cu toate acestea, stim din istorie ce se intâmpla când, in numele ideii de Justitie, Statul suspenda libertatile cetatenesti. Franta a cunoscut Teroarea in numele Revolutiei, Germania a provocat un conflict mondial iar URSS a creat Gulagul.

Justitia cu orice pret nu este Justitie. Lupta anticoruptie nu trebuie sa fie o cruciada in malaxorul careia sa se macine tot ce intra pentru ca, astfel, nu se mai face diferenta intre cei care respecta legea si cei care o incalca. Atunci când in numele Justitiei te strecori pe sub Lege, nu se cheama ca faci dreptate.
De aceea, oricât de dificila ar putea sa para, lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa depaseasca in nici un caz cadrul legal. Altfel, vom constata ca acuzele aduse de unii sau de altii cum ca anticoruptia nu e decât o rafuiala politica ar putea fi reale.

Din acest punct de vedere mi se pare absolut ciudat jocul unor politicieni si formatori de opinie in legatura cu deciziile Curtii Constitutionale. Câta vreme deciziile CCR au fost pe placul lor, Curtea a fost buna. Când deciziile nu le mai plac, Curtea Constitutionala devine dintr-o data nasoala.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri