19 aprilie 2024
ActualitateANL-uri inchiriate la pretul pietei

ANL-uri inchiriate la pretul pietei

Locuintele pentru tineri au ajuns de lux

Desi stau in locuinte ale statului pentru care ar trebui sa plateasca chirii modice, tinerii care au depasit 35 de ani s-au trezit la inceputul anului cu chirii marite si de cinci, sase ori. Desi acestia nu contesta faptul ca legal administratia locala este indreptatita sa le mareasca aceste chirii, tinerii spun ca trebuia sa se tina cont de veniturile pe care le au.

Zeci de familii care locuiesc in apartamente sau garsoniere construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte platesc incepand din ianuarie anul acesta aproape 400 de lei pentru fiecare luna in care suporta aceleasi conditii ca si vecinii lor.
Singura diferenta este ca unii au sub 35 de ani si altii peste, ceea ce, in ochii legii, inseamna ca au alta putere financiara. "Si eu, si sotia suntem cadre didactice si avem un copil. Salariile noastre sunt de 800-1000 de lei pe luna. Dupa cinci ani in care am platit 78 de lei chirie lunar, acum trebuie sa achitam 400 de lei, la care se adauga intretinere, utilitati, care pe timp de iarna ajung la alti 400 de lei. Mi se pare abuziv. Doar pentru ca ai 35 de ani trebuie sa ramai in strada?", ne-a spus un bacauan care locuieste la ANL, dar care doreste sa isi pastreze anonimatul. "Si in alte judete au crescut chiriile, dar nu atat de mult. Pana la urma este un program social, am avut de indeplinit mai multe criterii ca sa obtinem locuinta. Acum, efectiv, ne-au dat in cap cu aceasta decizie. In plus, 400 de lei chirie reprezinta mult peste pretul zonei", ne-a spus o alta locatara dintr-un bloc ANL situat in zona Narcisa.

Nu au copii ale contractelor



Locatarii mai reclama si faptul ca o parte dintre ei nu au intrat in posesia contractului de inchiriere, odata cu modificarea chiriei, asadar nu stiu in baza a ce sunt taxati mai mult. Acestia aveau un contract incheiat pana la inceputul lunii ianuarie, care trebuia reinnoit. Potrivit HCL 29.A, aprobata de consilieri in sedinta din 28 februarie 2011, doar o parte din contractele ANL au fost prelungite, insa doar pentru blocurile 50 bis, sc. A, B de pe strada Letea si 4, sc. A, B de pe strada Fagaras. Din cele aproximativ 60 de familii de pe aceste strazi, 27 au ramas cu acelasi cuantum al chiriei, in timp ce vecinii lor trebuie sa achite sume cuprinse intre 300 si 400 de lei.

Platesc conform legii

Functionarii din primarie sustin ca chiriasii platesc in functie de varsta, tipul de locuinta si suprafata, iar cuantumul este stabilit legal. "Conform Legii 152, cei care au peste 35 de ani achita chirii intre 300 si 390 de lei, in functie de tipul de locuinta", ne-a spus sefa compartimentului Evidenta Contracte, Maria Bogdan. Cu acesti bani, familiile se pot muta intr-o zona apropiata de centrul orasului, mai ales ca si chiriile au scazut.

Unde sunt cele 2.000 de ANL-uri?

In anul electoral 2008, primarul Stavarache declara ca "in doi ani, doi ani si jumatate, incerc sa construim intre 1.500 si 2.000 de case. Voi reusi pentru ca voi face un sistem de creditare pe care il vom accesa". Din cele doua mii de case care trebuiau sa se construiasca, exista in acest moment doar 615 apartamente tip ANL in Bacau, potrivit datelor obtinute de la acelasi compartiment. La acestea se vor adauga in curand 125 de apartamente de pe strada Bucegi care vor fi inaugurate cel mai probabil in apropierea debutului campaniei electorale. "Nu cred ca vor fi bani anul acesta pentru inceperea unor noi investitii, desi exista planuri pentru locuinte in Onesti si Moinesti", a confirmat Constantin Strugariu, seful Oficiului ANL Bacau. O veste proasta pentru cele 4.000 de persoane care au depus dosarul pentru o locuinta ANL.
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri