24 aprilie 2024
ActualitateAngajatii asociatiilor s-au saturat de munca voluntara

Angajatii asociatiilor s-au saturat de munca voluntara

Angajatii asociatiilor de proprietari au ajuns sclavii furnizorului de agent termic. Acestora li se impune sa faca lunar tot felul de calcule pentru locatarii care incheie conventie cu CET. Mai mult, li se impun si termene limita, desi nu sunt platiti de societatea de termoficare pentru munca lor.

Asociatiile de proprietari sunt privite de CET ca angajati ai sai, pe care insa nu-i si plateste. Furnizorul de agent termic solicita de la asociatii o multime de date despre locatarii cu care incheie conventii individuale. Si aceasta nu este totul. Pentru cei care semneaza aceste conventii, angajatii asociatiilor calculeaza lunar consumul de apa calda, iar in unele cazuri si de caldura, si transmit datele la CET. „In cazul proprietarilor care au conventie cu CET, eu fac, lunar, calculul consumului de apa calda, ne-a declarat Viorica Gavrilut, administrator la Asociatia de proprietari 89. Din consumul total, evidentiez partea care revine celor cu conventie si transmit cifrele la CET. In ceea ce priveste caldura, acolo unde nu exista contorizare, iar omul plateste la pausal, trebuie sa calculez partea fiecaruia, in functie de suprafete. CET-ul baga datele transmise de mine in calculator, emite factura si asteapta omul la plata.”

Adeverinte, tabele, calcule

In aceasta perioada, in care, pentru a primi ajutorul de caldura, consumatorii deserviti de CET trebuie sa incheie conventii cu furnizorul, asociatiile de proprietari sunt luate cu asalt. Fiecare proprietar trebuie sa primeasca o adeverinta in care sa fie evidentate datoriile la agentul termic si penalitatile. „Astazi au mai venit cu o pretentie, ne-a declarat presedintele Asociatiei de proprietari 47, Emil Roscan. A aparut o angajata a CET-ului, care ne-a adus un formular de tabel in care sa trecem date despre locatari si apartamentele lor. Ne-a pus si conditie: azi am primit tabelul, azi sa-l completam si sa-l transmitem la CET. Dar ce, noi suntem angajatii CET-ului, sa ne dea ordine?”



Ori contorizeaza, ori platesc

In iarna trecuta au incheiat conventii cu CET in jur de 3000 de proprietari de apartamente. Conditionarea ajutorului de caldura de stabilirea unei relatii directe cu furnizorul va face ca numarul sa creasca. „Vom avea mai mult de munca pentru CET, crede Viorica Gavrilut. Nu mi se pare normal.” Alti angajati ai asociatiilor de proprietari s-au decis sa puna piciorul in prag. „Nici CET-ul si nici Primaria Bacau nu au luat in calcul faptul ca nu ii pot pune pe angajatii asociatiilor la treaba fara sa fie platiti, ne-a declarat Ionel Anitei, presedintele Asociatiei de proprietari „Bazar 69”. La caldura, unde este contorizare, se folosesc de firmele de repartitoare. La calculul apei calde se folosesc de noi. Le facem servicii degeaba. Eu m-am hotarat sa nu mai accept asa ceva. Am anuntat CET-ul. Daca vor sa le facem in continuare calculelele, sa negociem un tarif!” Cele mai multe asociatii dau de ales societatii de termoficare: ori contorizeaza individual toate apartamentele si factureaza astfel simplu consumul, ori ori incheie contract de prestari servicii cu asociatiile de proprietari.
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri