25 aprilie 2024
ContrasensAjutoare sociale pentru bogati II

Ajutoare sociale pentru bogati II

In contradictie cu valul de ode inaltate deciziei de majorare a plafonului indemnizatiei de crestere a copilului, scriam, pe 9 martie, ca decizia va produce “ajutoare sociale pentru bogati”. Si asta pentru ca, in calculul veniturilor la care se aplica procentul de 85% intrau si sursele ocazionale, cum ar fi vânzarea unui imobil, ceea ce transforma indemnizatia de crestere a copilului intr-o sursa de imbogatire, nu intr-un ajutor.

Este adevarat, persoana care beneficiaza de aceasta indemnizatie plateste contributii pentru aceasta. Dar, contributia este platita conform Codului Fiscal, indemnizatia, conform Legii 66. Diferenta este ca, in conformitate cu Codul Fiscal, contributia este plafonata la maximum cinci salarii medii.

Adica, daca o persoana câstiga 20.000 de lei lunar, nu i se vor calcula contributii la aceasta suma, ci doar la echivalentul a cinci salarii medii, adica i se vor opri contributii ca si cum ar câstiga numai in jur de 10.000 de lei. Dar daca persoana respectiva va solicita indemnizatie de crestere a copilului, aceasta i se va calcula la nivelul a 85% din cei 20.000 de lei.

Aici este problema. Ca daca s-ar armoniza Codul Fiscal cu legislatia, poate problema nu ar fi atât de mare.

Problema este, desigur, una politica. Pentru ca, la momentul in care s-a promulgat legea, i s-au inaltat ode presedintelui Iohannis. Dupa moda noua, care spune ca atunci când o lege e proasta vina apartine Parlamentului iar daca e buna, meritul e al presedintelui care a semnat-o.

Lipsa de armonizare cu Codul Fiscal produce o gaura serioasa bugetului iar cele doua solutii sunt dificil de implementat. Daca se scoate plafonul de cinci salarii medii iar contributiile se incaseaza la valoarea totala a veniturilor, se umfla bugetul dar se lasa cu strigaturi in an electoral. Mai ales ca afectati vor fi oamenii cu bani, deci cei care au o influenta relativ mare asupra factorului politic.

Daca se plafoneaza indemnizatia, nu ar fi corect fata de cei care platesc contributii mai mari iar daca nu se ia nici o masura si situatia ramâne asa, pastram acest status quo in care bogatii sunt subventionati de saraci.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri