29 martie 2024
ActualitateAgitatie printre asistentii medicali

Agitatie printre asistentii medicali

– Cereri numeroase de echivalare la nivel superior a studiilor postliceale sanitare – Raspunsul se asteapta de la Ministerul Educatiei – In judetul Bacau sunt peste 90 de asistenti medicali cu studii superioare, care au studiat patru ani la o facultate de profil – Pe de alta parte, printre asistentii care au terminat o scoala postliceala sanitara sunt si persoane care nu au obtinut diploma de bacalaureat

Tot mai multe asistente medicale din tara, printre care se afla si unele din judetul Bacau, solicita echivalarea studiilor postliceale sanitare cu cele de la facultatea de profil, astfel incât ele sa poata urma cursurile acesteia, intrând direct in anul patru de studii superioare. Ce sanse au sa li se aprobe aceasta cerere este greu de spus in momentul de fata.

“Au venit si la noi asistente care doresc echivalarea celor trei ani de studii postliceale sanitare astfel incât sa intre direct in urmatorul an de facultate, si nu sa sustina mai intâi examene de diferenta, dar acest lucru tine de Ministerul Educatiei, nu de conducerea organizatiei noastre profesionale si nici de Ministerul Sanatatii, ne-a spus Minodora Chicea, presedintele Filialei Bacau a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România (OAMGMAMR). Ramâne de vazut ce va spune Ministerul Educatiei, prin ARACIS (Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Superior-n.n.), respectiv daca va aproba un program de scurta durata in sistemul de educatie superioara, la care sa aiba acces absolventii de scoli postliceale sanitare. Dar si daca ARACIS va lua o asemenea hotarâre, universitatile acreditate vor avea un numar restrâns de studenti in cadrul acestui program, pentru ca trebuie sa respecte standardele de calitate obligatorii.”



Admitând faptul ca ARACIS va da curs doleantei asistentelor medicale, absolvente ale unei scoli postliceale sanitare, atunci aceasta agentie va acredita doar universitatile care vor indeplini proportionalitatea obligatorie intre numarul de cadre didactice si studenti, vor avea baza materiala suficienta, spatii corespunzatoare etc.

Licentiatii, preferati la angajare

Cele care au facut acest demers, evident, aspira la statutul de asistent medical licentiat, categorie care tinde sa fie din ce in ce mai numeroasa si in reteaua sanitara din judetul nostru. Potrivit datelor furnizate de catre presedintele Filialei Bacau a OAMGMAMR, in judet sunt 94 de asistenti medicali generalisti cu studii superioare de profil (4 ani de facultate) si diploma de licenta.

Marea majoritate lucreaza in spitale. In Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti isi desfasoara activitatea 23 iar la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, 22. Tot in Moinesti, la SC MALP SA, regasim doua asistente licentiate, la Spitalul Municipal Onesti, 7 iar la Spitalul “Ioan Lascar” Comanesti si Penitenciarul Tirgu Ocna, câte una. Altele sunt angajate in sectorul medical privat.

“Sunt preferati la angajare asistentii medicali licentiati, mai declara Minodora Chicea. Mai sunt dintre cei cu studii superioare de specialitate care acum isi cauta un loc de munca si, cu siguranta, isi vor gasi. In momentul de fata, Penitenciarul Bacau are scoase la concurs câteva posturi (3 asistenti generalisti, 1 asistent de igiena, 1 asistent stomatolog-n.n.) si s-au inscris peste 10 candidati pe un loc! Este o concurenta acerba in prezent la concursul pentru ocuparea posturilor vacante.”

Absolvent de scoala postliceala, fara diploma de bacalaureat

Fara indoiala, “bataia” pentru un loc de munca vacant de asistent medical din sistemul sanitar va fi din ce in ce mai apriga, pentru ca si promotiile de absolventi ai unei scoli postliceale sanitare sunt numeroase. Anul trecut, in judet, au absolvit o astfel de scoala 500 de persoane.

Printre ele se afla, insa, si absolventi care nu au obtinut inca diploma de bacalaureat, aceasta, conform reglementarilor din Invatamânt, nefiind o conditie obligatorie de admitere la o scoala postliceala. Dar, sigur, pentru asistentii fara BAC-ul luat, aceasta reprezinta un handicap.

“Cei care se duc in afara sa lucreze trebuie sa obtina de la noi certificatul de conformitate, care nu se elibereaza daca ei nu au diploma de bacalaureat. In plus, diploma este obligatorie si la inscrierea la facultate. Apoi nu mai vorbim despre faptul ca sunt pretentii de la sistemul sanitar. Un asistent trebuie si sa completeze acte medico-legale, pentru care se impune un anumit nivel de instructie si educatie, care este dovedit de o diploma de bacalaureat” a conchis presedintele Filialei Bacau a Ordinului Asistentilor Medicali.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri