25 aprilie 2024
EconomieAFIR a deschis punga cu bani europeni pentru PNDR 2014 - 2020

AFIR a deschis punga cu bani europeni pentru PNDR 2014 – 2020

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a deschis a doua sesiune de primire a proiectelor cu finantare europeana in anul 2016 prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020. Primele submasuri din Program – am aflat de la Oficiul Judetean Bacau al AFIR – sunt submasurile 4.1-Investitii in exploatatii agricole, 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, pentru care alocarea financiara este de 531 de milioane de euro. Proiectele pot fi depuse pâna pe 31 octombrie 2016.

Pentru submasura 4.1 – am aflat de la directorul Oficiului judetean Bacau al AFIR, Andrei Seto – alocarea financiara este de 270 de milioane de euro la nivel national, pentru 6.1 s-au alocat 161 de milioane de euro, din care pentru zona montana 33 de milioane de euro, iar pentru 6.3 sunt 100 de milioane de euro, din care pentru zona montana 21 de milioane de euro.

In PNDR 2007 – 2013, in judetul Bacau au fost depuse, in total, 82 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, cele mai multe din tot Centrul regional Nord-Est al AFIR, din care face parte si judetul nostru, chiar de zece ori mai multe decât in judetele Vaslui, Neamt si Botosani. De asemenea, au fost depuse 14 proiecte pe Submasura 4.1 si alte 9 proiect pe Submasura 6.3. „In noul PNDR – a precizat Andrei Seto – speram sa dublam numarul proiectelor depuse. Suntem dispusi sa mergem si acum in fiecare comuna unde vom fi solicitati, pentru a ajuta si a sprijini tinerii. Sunt deja peste 100 de tineri care au venit la oficul nostru pentru a se informa, iar majoritatea lucreaza la planuri de afaceri din proiectele pe care le vor depune.”



Cum depui un proiect de finantare

Proiectele vor fi depuse in functie de pragurile de calitate pe care le vor avea, iar pragul minim de calitate este de 25 de puncte pentru aceasta sesiune. Practic se pleaca de la 75 de puncte in perioada de pâna la 1 iunie, 65 de puncte in perioada 1 iunie – 1 iulie si 55 de puncte intre 1 iulie si 1 august.

Proiectele pe sumbmasurile 4.1 si 6.1 vor fi depuse online, iar pe submasura 6.3 in format clasic.
Solicitantii ar trebui sa citeasca intâi ghidurile solicitantului pe site-ul AFIR (afir.ro) si sa ia legatura cu un consultant. Noul PNDR vine si cu noutati in materie de acces la finantare. Astfel, nivelul minim de pregatire cerut a scazut, de anul trecut, de la 12 la minim 8 clase. O alta modificare este ca solicitantul nu trebuie sa aiba alt loc de munca decât in comuna in care depune proiectul, in comuna limitrofa sau in cel mai apropiat oras de comuna. De asemenea, solicitantii nu pot fi studenti decât in judetul in care depun proiectul, la cursurile de zi, cu exceptia cursurilor fara frecventa sau la distanta.

Un proiect poate primi 40 sau 50 de mii de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole pe care o are fiecare.

Pentru submasura 6.3, cei care au proiecte pe masura 1.4.1 si au finalizat aplicarea lor (adica au primit si transa a cincea de bani, iar proiectul este incheiat) pot merge mai departe cu un nou proiect. Pot primi, astfel, 15.000 de euro, pentru dezvoltarea fermelor (mult mai mult decât in primul proiect).

„Esentiala pentru depunerea unui proiect este colaborarea cu un consultant, dar aplicantii trebuie sa stie exact ce pot face in planul de afaceri propus, sa urmareasca permanent ghidul solicitantului. La Oficiul judetean al AFIR pot primi oricând indicatii pentru depunerea proiectelor.”
Andrei Seto, directorul Oficiului judetean Bacau al AFIR

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri