24 aprilie 2024
ActualitateAdio, patlagele! Welcome, tomatoes!

Adio, patlagele! Welcome, tomatoes!

Noua legislatie cu privire la utilizarea semintelor vegetale, pe care vrea sa o promoveze Consiliul Europei, ii va obliga pe gradinari sa se inregistreze ca producatori de seminte si sa se supuna unei birocratii ingrozitoare. Regulamentul va favoriza marile corporatii, in dauna producatorilor autohtoni. Micii legumicultori folosesc, de regula, semintele alese si pastrate de ei din soiurile si loturile cu bune rezultate in anul  anterior. Proiectul propune inlocuirea a 12 directive printr-un act unic ce va reglementa comercializarea semintelor si a materialului de inmultire utilizat in fermele vegetale. Obiectivul este inasprirea conditiilor privind comercializarea materialului de reproducere si aplicarea lor in toate tarile UE, in mod obligatoriu, uniform. Regulamentul european va duce la disparitia de pe piata a sute de mii de soiuri vechi, traditionale, de seminte, arata  organizatiile Eco Ruralis si Re.Generations, si va incuraja comercializarea semintelor moderne, chimicalizate. Conform viitorului regulament, semintele traditionale, folosite, pastrate si transmise de generatii de gradinari nu prezinta suficienta puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consumatorii europeni, drept pentru care producatorii vor fi obligati sa se conformeze cerintelor industriei biotehnologice.

In apararea “Inimii de Bou”

Toate varietatile care nu demonstreaza “ca au fost comercializate vreodata sau nu au o descriere oficiala, cât si soiurile provenite din acestea nu vor putea de acum incolo sa intre pe piata”, arata organizatia Eco Ruralis. Obligatia de a comercializa doar seminte certificate i se pare benefica lui Grigore Rusti, administratorul Adonis SRL: “Eu sunt de acord cu aceste prevederi. Sunt producator de seminte si nu reusesc sa le vând din cauza celor de pe piata neagra!” Pentru a produce seminte, pe lânga autorizatia de functionare, el are inca trei autorizatii: de producere, de prelucrare si de comercializare. Limitarea diversitatii nu-i place, insa, si are chiar niste soiuri preferate: rosia creata, ardeiul gras “Export” si fasolea “Aurie de Bacau”. Vasile Sterpu (foto), alias “Mos Vichi”, care cultiva rosii “Inima de Bou”, rosii negre si ardei capia gigant din propriile seminte, e si mai inversunat: “Cei care au promovat acest regulament sunt niste cretini, dar si mai cretini vor fi cei care il vor accepta!” Nu ar fi o surpriza ca oficialii nostri sa-l accepte: “Avem o banca de seminte la Suceava, pe care statul a vrut sa o desfiinteze acum 2-3 ani. Nu au reusit. Acum, cei din UE vor sa-i distruga pe producatorii autohtoni. Nu trebuie sa le permitem!”



“Nu sunt de acord cu restrictionarea folosirii semintelor traditionale. Fiecare tara ar trebui sa ia masuri care sa protejeze soiurile autohtone. Noi avem o zestre genetica foarte importanta, care trebuie pastrata.”

– Grigore Rusti, producator seminte

 

“Occidentalii sustin ca soiurile lor sunt mai bune si tin mai mult. E adevarat: daca pleci in concediu si lasi rosiile pe televizor, tot asa le gasesti la intoarcere, intacte. Asta nu inseamna ca sunt sanatoase. La ei, totul e tratat, hibridat, conservat!”

-Vasile Sterpu, horticultor

 

Asociatia Eco Ruralis arata ca varietatile de seminte ale taranilor sunt amenintate cu disparitia: “Considerate drept «impure» ca material genetic, semintele traditionale sunt impinse spre o derogare sub Articolul 14(3). Articolul prevede libertatea CE de a stabili ulterior prin «acte delegate», departe de interventia cetatenilor, reglementari privind metodele de multiplicare si ameliorare a materialului vegetativ, etichetare, ambalare si taxe.

“Sub pretextul unor norme mai inteligente pentru alimente mai sigure, legea incurajeaza comercializarea semintelor moderne, chimicalizate apartinând industriei biotehnologice. Este necesara dovedirea protectiei legale pentru varietatile de plante, adica indeplinirea criteriilor de inregistrare privind distinctia, uniformitatea si stabilitatea materialului de reproducere al plantelor”, se arata in comunicatul Eco Ruralis.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri