19 aprilie 2024
OpiniiEditorialAdevaratele probleme

Adevaratele probleme

Cu natura nu te pui. Intodeauna a iesit câstigatoare, cu mici exceptii. Prin partile noastre, si-a cam facut de cap. Ba a fost cutremur, ba au fost inundatii. Urmarile au fost…cum au fost. Fereasca Dumnezeu de mai rau. In orice caz, o tine asa de vreo douazeci de ani si mai bine.

Ca un facut, ploile, parca rupte puhoi din nori, au lovit de mai multe ori in acelasi loc. Normal ar fi fost sa invatam din asta, sa ne siguram casele, dar n-a fost asa. De fiecare data, lumea lovita de stihii s-a revoltat pe autoritati, cerând cu insistenta bani de la stat. Prin alte parti, altfel sta treaba, tot omul isi asigura proprietatile, inclusiv pentru astfel de riscuri: inundatiile. Nu asteapta pomana de la stat. Ba chiar e amendat.

Nu mai spun ca nici macar nu se pune problema sa le fie eliberate autorizatii de constructii, daca zona e supusa unui astfel de risc. Si la noi este lege, dar, cam degeaba. Pentru ca nici macar pentru riscul de cutremur nu se inghesuie bacauanul sa-si incheie o polita de asigurare obligatorie. Sigur ca adeptii teoriei conspiratiei ar putea striga ca, de fapt, e mânareala si cu firmele de asigurare. O fi, nu am de unde sa stiu, pentru ca n-am dovezi.

Dar, parca tot mai bine ar fi sa dormi confortabil noaptea, stiind ca ai, acolo, o hârtie care-ti garanteaza, chiar si doar teoretic, faptul ca „in caz de”, firma de asigurare iti acopera macar partial o dauna. E drept ca la noi nu s-a incetatenit ideea de a-ti asigura adapostul sau orice alceva la care tii siI de care, la urma urmei, ai o reala nevoie. La fel de drept e ca nici statul nu s-a prea ingrijit sa inlature cauzele care au dus de fiecare data la asemenea nenorociri.

Caci, de cele mai multe ori, distrugerile provocate de ape s-au intâmplat tocmai din cauza taierilor bezmetice de paduri facute fara nicio opreliste de indivizii lacomi care au aparut imediat dupa ‘89. Nu-i bine sa zic, dar Ceausescu i-ar fi impuscat, cu siguranta. Sa nu se inteleaga ca vreau asta, in niciun caz.

Dar, macar daca guvernantii care s-au perindat pe la cârma tarii in astia 24 de ani s-ar fi obosit sa aloce bani pentru regularizari de râuri sau pentru amenajarea pâraielor, cred, cele mai periculoase cursuri de pe la noi, care au facut prapad de fiecare data. Acei guvernanti pe care ii tot angajam pe un contract de patru ani si pe bani cu roaba, si nu ca sa ne rezolve noua adevaratele probleme. Altfel, am fi procedat cu totii in alt mod la alegeri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri