28 martie 2024
ActualitateAbandonati, neglijati, trimisi la cersit!

Abandonati, neglijati, trimisi la cersit!

“Iubire” de parinti in mileniul III

Desi criza economica a scazut in intensitate, iar populatia s-a deprins sa strânga cureaua, numarul copiilor abandonati si a celor care cersesc sau traiesc pe strazi se mentine constant. Specialistii sustin ca cea mai importanta dintre cauzele care ii determina pe adulti sa abdice de la rolul de parinte este lipsa educatiei.

Un numar mare de familii din judetul Bacau au fost afectate, in ultimii trei-patru ani, de criza economica. S-au inchis intreprinderi si au disparut locuri de munca sau au scazut salariile, atât in sistemul bugetar cât si in mediul privat, au crescut preturile la alimente si tarifele la utilitati. Cu toate acestea, numarul copiilor abandonati a scazut, conbform datelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Astfel, in 2009, au fost parasiti in unitatile spitalicesti 41 copii, in 2010 – 39, iar in 2011, 26 de copii, ceea ce indica o scadere de 33 la suta. Si in 2012, cazurile de abandon au fost mai putine decât in anul precedent, dar diminuarea nu a mai fost atât de importanta. De la 26 la 21. Dintre acestia, erau nou-nascuti abandonati in maternitati, iar 10, copii uitati in sectiile de pediatrie din judet.
“Cauzele sunt multiple, dar nu as pune pe primul loc saracia, declara Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau. Cred ca lipsa de educatie, pe fondul saraciei, e principala cauza a abandonarii copiilor. Majoritatea celor aflati in evidenta provin din familii care au un nivel de studii scazut, in general, opt clase, foarte putini au studii medii si un procent extrem de mic, studii superioare.” La acestea, se adauga lipsa locurilor de munca, consumul de alcool, violenta in familie. Tot in sistemul de protectie ajung si copiii grav neglijati. De obicei, vecinii sunt cei care anunta autoritatile ca parintii sunt alcoolici sau au plecat la munca, in strainatate, iar copiii lor, lasati in grija rudelor, umbla pe uliti flamânzi, dezbracati, plini de bube si de paduchi. Unii au fost gasiti in troaca porcilor, altii, in casa, singuri, fara caldura, hrana si apa. “De multe ori, când suntem solicitati si trebuie sa intervenim nu facem altceva decât sa constatam ca prezenta, in continuare, in familie prezinta un risc pentru dezvoltarea lor fizica si intelectuala si trebuie sa-i luam din comunitate pentru o anumita perioada”, arata Sorin Brasoveanu. Si numarul copiilor strazii a scazut timp de trei ani, ajungând de la 83 de minori care cerseau sau traiau pe strazi, in 2009, la 19, in 2011. Din pacate, in ultimul an, numarul lor s-a mentinut constant, in pofida eforturilor DGASPC de a-i ajuta si responsabiliza pe parinti si a campaniilor de combatere a cersetoriei, realizate impreuna cu Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri