19 aprilie 2024
Actualitate„A doua sansa” pentru 350 de elevi

„A doua sansa” pentru 350 de elevi

O alta forma de invatamant pentru altfel de cursanti

350 de elevi sunt inscrisi in acest an in programul “A doua sansa”. Un program care le asigura celor care au abandonat scoala sa se reinscrie la cursuri, fie in invatamantul primar, fie in cel gimnazial, pentru a-si finaliza studiile. Ei invata dupa un program special.

145 de elevi sunt inscrisi in anul scolar 2012-2013 in invatamantul primar, iar alti 198, in cel gimnazial (secundar inferior), prin programul “A doua sansa”. Scolile care au in structura acest proiect sunt “Octavian Voicu”, “Alexandru cel Bun”, “Domnita Maria” si Scoala gimnaziala 22 (Penitenciar) toate din Bacau, dar si Grup Auto Onesti, precum si unitati de invatamant din Buhusi, Darmanesti, Bucium. “Sunt elevi care au abandonat scoala si acum revin sa-si finalizeze studiile, dar si elevi care au ramas repetenti de doua ori la rand. Se poate inscrie oricine vrea sa urmeze aceste cursuri, iar sistemul de lucru e in regim simultan. In general orele de curs cu acesti elevi sunt fie dupa-amiaza, fie in sambata, fie chiar in vacantele scolare”, a explicat prof. Camelia Stamate, inspector scolar general adjunct. Numarul elevilor care sunt inscrisi in acest program este usor in scadere fata de anul trecut.



Fara limita superioara de varsta

Programul “A doua sansa” este o initiativa a Ministerului Educatiei care vine in intampinarea unei probleme des intalnita in comunitatile defavorizate: existenta unui numar mare de persoane care au depasit varsta legala de scolarizare, fara insa a fi reusit sa participe complet sau deloc la propria lor educatie, la nivelul invatamantului obligatoriu. In acest context, programul ofera posibilitatea continuarii si finalizarii studiilor obligatorii fara a fi necesara intreruperea activitatii profesionale sau familiale. “Nu exista o limita superioara de varsta pentru cei care doresc sa se inscrie in acest program. Conditia este ca acestia sa fi depasit varsta legala pentru a fi incadrati sau reincadrati in invatamantul de masa”, a mai precizat prof. Camelia Stamate. Inscrierea in programul se poate realiza, in fiecare an, in doua sesiuni: octombrie si februarie. Limba de predare utilizata in cadrul programului este limba romana, dar invatamatul se poate organiza si in oricare din limbile minoritatilor nationale, acolo unde exista solicitari in acest sens.

8-15 elevi pe clasa

In programul “A doua sansa” disciplinele de studiu sunt organizate pe module obligatorii si optionale bazate pe un curriculum specific. Continuturile lectiilor sunt centrate pe interesele si particularitatile de varsta ale cursantilor, au aplicabilitate practica imediata, se folosesc exemple din viata de zi cu zi si situatii culese din realitate. Cursantii (in numar de minim 8 – maxim 15 intr-o clasa) sunt incurajati sa comunice atat intre ei, cat si cu profesorii.

La terminarea cursurilor corespunzatoare invatamantului primar si, respectiv, invatamantului secundar inferior, cursantul beneficiaza de un Certificat de absolvire. In plus, in cazul in care a promovat si componenta de calificare profesionala aferenta programului “A doua sansa” invatamant secundar inferior, cursantul beneficiaza de un Certificat de calificare profesionala nivel 1 si Portofoliul personal pentru educatie permanenta. Pe parcursul programului, cursantul primeste adeverinte pentru fiecare modul promovat.

“Noi avem in acest program 12 elevi in invatamantul primar si 20 in cel gimnazial. Unii dintre ei au copii elevi la noi in scoala, altii au si 30-35 de ani. Sunt elevi care invata in special dupa-amiaza, pe un program special. Unii dintre ei sunt chiar constiinciosi si isi doresc foarte mult sa invete.”
prof. Adriana Vrabie, director Scoala “Octavian Voicu” Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri