29 martie 2024
EvenimentA cazut cortina la „Zilele Moinestiului”

A cazut cortina la „Zilele Moinestiului”

Aproape o suta de preoti ai Protopopiatului Moinesti si mii de locuitori din “orasul petrolului” si din comunele invecinate au participat la o procesiune religioasa numita “Calea Sfintilor”.

Având in fata Sfintele Moaste ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, participantii la procesiune au pornit de la Biserica Ortodoxa “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” (aflata in Gazarie, unde se construieste si viitorul sediu al Protoieriei Moinesti) si au strabatut un traseu de aproape 2,5 kilometri, pâna la Catedrala “Nasterea Maicii Domnului”.

Intr-o alta manifestare care a cuprins strazile municipiului Moinesti, locuitorii acestei localitati s-au bucurat de parada portului popular a artistilor care au participat la un concurs national de folclor de traditie. E vorba de cea de-a IV a editie a Festivalului concurs al cântecului si dansului popular “Moinesteanca”, la care s-au inscris 450 de concurenti din România si Bulgaria. Câstigator a fost ansamblul de dansuri de la Mezdra.



„Concursul a demonstrat cât de interesati sunt copiii si adolescentii de pastrarea datinilor, a traditiilor si a cântecelor si dansurilor populare. Cu totii ne-am bucurat de evolutiile peste asteptari ale formatiilor participante, precum si de costumele populare traditionale absolut minunate ale concurentilor”, a declarat Viorel Costea, expert in comunicare la Primaria Moinesti.

Remarcam ca la deosebita frumusete a acestui concurs si-au adus contributia ansambluri din judetele Braila, Botosani, Calarasi, Dâmbovita, Galati, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea si Timis iar municipiul Moinesti a fost reprezentat cu cinste de catre Ansamblul Artistic „Moinesteanca” al Asociatiei Cultural-Educative „Mândra ie româneasca” .

Mai mentionam faptul ca zilele trecute au intrat in patrimoniul municipiului Moinesti un numar de peste 20 de lucrari de arta (18 tablouri si 4 sculpturi). Acestea au ca autori pe artistii plastici Ilie Boca, Vasile Craita Mândra, Stefan Pelmus, Ion Vasâi, Dumitru Macovei, Marilena Mântescu, Elena Lupascu, Gary Hirsh (din orasul israelian Rosh Pinna, infratit cu Moinestiul) si altii. Ei au participat la cea de-a III a editie a Taberei de pictura si sculptura care a avut loc la Galeria “Geneza”, fiind vernisata si expozitia acestei tabere.

Premierea intr-o atmosfera emotionanta a 24 de familii care au implinit 50 de ani de casatorie – ce pot fi un exemplu pentru comunitate si participarea tinerelor talente artistice moinestene (pregatite de prof. Gabriela Biea, Marinica Ifrim, Irina Pashalov si Simona Fenea), au dat si mai multa stralucire editiei din acest an a „Zilelor Moinestiului”, la care au fost prezente si câteva nume sonore ale muzicii ca Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Teo Boar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri