19 aprilie 2024
EconomieA aparut „Carta Alba a IMM-urilor din România 2016”

A aparut „Carta Alba a IMM-urilor din România 2016”

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat versiunea în limba româna a „Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016”, editia a XIV-a. Raportul are la baza interviuri cu 1.096 de întreprinzatori.

Editia 2016 a Cartei Albe a IMM-urilor cuprinde evaluarea si examinarea aprofundata a situatiei IMM-urilor din România pentru anul 2016 la nivel national, regional, sectorial si judetean, studierea IMM-urilor si a celorlalte întreprinderi din România, cu accent asupra recentelor performante, reliefarea esentializata a problematicii IMM-urilor. Fiecare capitol este finalizat cu o selectie de aspecte semnificative si proiectarea în finalul lucrarii a unui set de prioritati si modalitati strategice si tactice în vederea eliminarii/diminuarii principalelor dificultati cu care se confrunta sectorul IMM-urilor din România, diminuarii impactului amenintarilor contextuale si valorificarii la un nivel ridicat a oportunitatilor economice nationale si internationale.

Carta arata ca 33,58% dintre întreprinderi gasesc evolutia mediului economic din România stânjenitoare dezvoltarii, iar 48,27% din IMM-uri o apreciaza neutra. Doar 13,78% dintre companii estimeaza ca evolutia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2016 va fi favorabila IMM-urilor, iar birocratia (61,41%), fiscalitatea excesiva (54,74%) urmata de coruptie (45,16%) si controalele excesive (44,98%) sunt dificultatile cu care se confrunta frecvent IMM-urile. De asemenea, doar 6,72% dintre persoanele investigate considera ca evolutia economica va fi pozitiva.



Accesul mai bun pe piete – cred 45,99% dintre firme – constituie principalul efect pozitiv al aderarii României la UE asupra IMM-urilor, dar 81,66% dintre aceste intreprinderi nu intentioneaza sa acceseze fondurile structurale într-o perioada viitoare. Doar 0,18% dintre întreprinderi au primit aprobarea pentru proiectul depus, iar aproximativ 71,99% dintre IMM-urile investigate îsi finanteaza activitatile economice din surse proprii.

Coordonatorul stiintific al lucrarii, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, presedinte de onoare al CNIPMMR, a precizat ca valoarea, actualitatea si utilitatea volumului pot fi sintetizate în prezentarea ultimelor evolutii economico-sociale, asa cum sunt percepute de întreprinzatorii din România în anul 2016, in punctarea principalelor probleme cu care se confrunta IMM-urile în primavara anului 2016, in caracterizarea esentializata a întreprinzatorilor din România, asa cum se prezinta ei în perioada post criza economica la nivelul anului 2016, in reliefarea unor caracteristici constructive si functionale majore de natura manageriala, comerciala, financiara, inovationala, umana, ale IMM-urilor din România, global si pe anumite tipologii si in punerea la dispozitie a unui set de prioritati si modalitati strategice si tactice privind relansarea sectorului de IMM-uri.

„Actualul raport de cercetare se rezuma la analiza pe baza intervievarii în primavara anului 2016 a întreprinzatorilor si managerilor din IMM-uri si a renuntat la analizele pe baza de bilanturi, datorita neobtinerii acestora  în timp util de la Ministerul Finantelor Publice”.
Gina Plantos, presedinta Patronatului Judetean Bacau al IMM

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri