23 aprilie 2024
OpiniiEditorial7 de o mie de ori

7 de o mie de ori

Şapte zile ale săptămânii, cele şapte planete, cele şapte trepte ale desăvârşirii, cele şapte sfere sau trepte cereşti, cele şapte petale ale trandafirului… Odihna din ziua a şaptea marchează un legământ între Dumnezeu şi om. În Biblie, şapte apare foarte des: candelabrul cu şapte braţe; cele şapte duhuri care se odihnesc; cele şapte ceruri unde stau cetele cereşti; Solomon a zidit templul în şapte ani. Şapte este cheia Evangheliei după Ioan: şapte săptămâni, şapte minuni, Hristos spune de şapte ori „Eu sunt!”…

Sunt atras ca un magnet de 7. „Deşteptarea” a ajuns la numărul 7 multiplicat de o mie de ori. „Deşteptarea” nu are doar existenţă; are Istorie. Nu este doar un ziar, ci o Şcoală a ziariştilor, locul unde s-au format sute de condeieri ai cotidianului, scriitori, manageri de mass-media, caractere care au simţul datoriei şi curajului civic. Universitari, cercetători ştiinţifici, oameni de aleasă cultură din Bacău, din toată ţara, îşi trec în CV-ul lor şi colaborarea la „Deşteptarea” şi revistele/suplimentele sale, la editura sa.

„Deşteptarea” a devenit un reper de excepţie, „drogul” cotidian spiritual al celor aplaudaţi sau priviţi uneori critic de către ziariştii săi. Un reper care evaluează. Premiile anuale ale acestui cotidian, un adevărat regal axiologic, sunt râvnite, privite cu mare respect. Până şi detractorii de profesie recunosc această evidenţă. Concetăţenii noştri purtaţi de destin peste graniţe îşi simt încă rădăcinile înfipte în amintirile copilăriei (şi) prin lectura „Deşteptării”. Mai în glumă, mai în serios, întrebat dis-de-dimineaţă care sunt noutăţile zilei, Churchill răspundea că habar n-are, întrucât nu citise încă ziarele. Pastişându-l fericit pe Churchill, mulţi băcăuani răspund la această întrebare spunând că încă n-au citit „Deşteptarea”…

„Deşteptarea”, cotidian de cursă lungă… Un statut zămislit prin adaptarea la nevoile publicului. Formatul electronic, ediţiile PDF, asigurarea celerităţii/obiectivităţii informaţiei şi a unui management performant, respectul faţă de CITITOR, partenerul vedetă, sunt câteva dintre atuurile acestei performanţe.

Scrutându-i Istoria, privind optimist către viitor, cred că „Deşteptării” i se potriveşte de minune zisa celebră a lui Thomas Jefferson: „Decât un guvern fără presă, prefer o presă fără guvern”… Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri