29 martie 2024
Prima PaginăEXCLUSIV: Golanelile „penale” comise de protejatul lui Stavarache la cârma Taxi Trans

EXCLUSIV: Golanelile „penale” comise de protejatul lui Stavarache la cârma Taxi Trans

Falimentul taximetriei de partid lasa in urma o gaura de 2,4 milioane lei

Plati si incasari fictive, instrainari de autoturisme la preturi mult subevaluate, precum si premeditarea falimentului societatii Taxi Trans Bacau (TTB) sunt doar câteva din performantele inregistrate de „administratorul” Nechita Neculai. Pe numele acestuia, dar si al sotiei sale, la Tribunalul Bacau a fost depusa o actiune vizând recuperea prejudiciului creat. Motivatia actiunii formulate in instanta de lichidatorul judiciar Expert BC evidentiaza un „modus operandi” care il poate plasa, oricând, pe Nechita sub zodia penalului. Tinut in poala de primarul Romeo Stavarache, care i-a facilitat prezenta pe un loc eligibil in lista de consilieri cu care USL a abordat alegerile locale, fostul administrator al TTB pare inca departe de ziua in care organele statului il vor trage la raspundere pentru faptele sale.

Fostul patron si administrator al TTB are pielea bagata la saramura dupa ce lichidatorul judiciar Expert BC a decis sa formuleze o noua actiune in instanta. Aceasta vizeaza recuperarea prejudiciului creat in urma falimentarii TTB direct de la administratorul Neculai Nechita, precum si de la sotia acestuia Natalia Nechita, ce figura asociata in cadrul “defunctei” societati. Actiunea a fost depusa la Tribunalul Bacau la finalul lui august, lichidatorul judiciar estimând ca falimentul TTB a antrenat un prejudiciu total de peste 2,4 milioane lei (aproximativ 600.000 euro).



Cum a falimentat taximetria de partid

O scurta lectura a motivelor actiunii depuse in instanta de lichidatorul judiciar evidentiaza o sumedenie de nereguli descoperite in administrarea TTB. Unele dintre acestea frizeaza penalul, Nechita dedându-se – conform documentului aflat pe rolul Tribunalului – la inregistrarea de plati si incasari fictive, precum si la vânzarea la preturi subevaluate a patrimoniului societatii.
Una din concluziile lichidatorului precizeaza ca falimentarea TTB ar fi fost premeditata de administratorul acesteia.
“Daca activitatea societatii ar fi fost administrata in scopul pentru care aceasta a fost constituita si nu in interesul personal al familiei Nechita Neculai si Natalia (…) patrimoniul societatii ajunsa in faliment acoperea integral datoriile acesteia. Faptul ca peste 90 la suta din bunurile debitoarei au fost transferate catre cealalta societate (n.r. – Transtaxi Nic SRL) si toate disponibilitatile banesti au fost insusite de catre persoanele mentionate mai sus, in timp ce dosarul de insolventa se afla pe rolul instantei, demonstreaza ca starea de incetare a platilor a fost premeditata”, se arata in actiunea depusa la Tribunal de lichidatorul TTB.

„Administratorul societatii a dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea in mod vadit societatea la incetarea de plati, ca a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente contabile si nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea si a marit in mod fictiv pasivul acesteia.”

Plati efectuate in mod nejustificat

Conform descoperirilor facute de lichidatorul judiciar, TTB ar fi efectuat mai multe plati având drept obiectiv achizitia de autoturisme, fara ca vreuna din plati sa aiba in “spate” documente justificative. “Niciuna din platile inregistrate in actele contabile ale debitoarei nu are la baza un document justificativ (…) Formularul de contract de vânzare-cumparare auto (acolo unde acesta exista) nu are nicio specificatie cu privire la plata pretului, respectiv suma platita/incasata si semnaturile persoanelor in drept (beneficiar, platitor, compartiment contabilitate, viza control preventiv, casier). Lichidatorul judiciar a constatat ca aceste plati sunt fictive, având ca sursa imprumutul fictiv acordat societatii de catre Nechita Marcel (persoana in cauza nu exista fizic) la data de 1.11.2007, motiv pentru care suma totala de 460.622,74 lei este imputabila administratorului statutar”, precizeaza actiunea formulata de lichidator. Pentru aportul adus de “Marcel Nechita” in societate, TTB nu a emis nicio chitanta de incasare a sumei in cauza, “iar administratorul acesteia a refuzat sa prezinte lichidatorului judiciar alte documente privitoare la aceasta operatiune”.
“Imprumutul fictiv a fost inregistrat cu scopul de a acoperi plati fictive, inregistrate in perioadele urmatoare in casieria debitoarei, reprezentând creditori diversi (…) Cu toate ca titularul sumei in cauza este Nechita Marcel, beneficiarul acestei sume restituita de catre societate este administratorul Nechita Neculai”, a subliniat lichidatorul.

Gaura „kilometrica” in finantele societatii falimentare

Actiunea Expert BC precizeaza, in incheiere, ca prejudiciul stabilit in urma verificarilor contabilitatii TTB se cifreaza la peste 2,4 milioane lei. Pasivul societatii falite urmeaza a fi suportat in solidar de Nechita si sotia sa, urmând ca cei doi sa plateasca “falitei” suma de 775.000 lei pe care defuncta TTB o datoreaza statului român.

A „scapat”, in 3 ani, de 56 de masini la preturi derizorii

Intre decembrie 2006 si decembrie 2009, din patrimoniul TTB au fost scoase 56 de autoturisme. Pretul total de vânzare al masinilor abia daca a depasit suma de 60.000 de lei, in timp ce valoarea de achizitie a lor s-a ridicat la aproximativ 965.000 lei. 13 masini au luat drumul unor persoane fizice, in timp ce 42 de masini au fost transferate catre societatea Transtaxi Nic, creata tot de Nechita. Incepând cu 2009, aceasta a desfasurat activitatea de taximetrie in municipiul Bacau. Costul mediu de achizitie al masinilor vândute de TTB a fost de peste 17.000 lei, in timp ce pretul mediu de vânzare (instrainare) a lor s-a cifrat la doar 1200 lei (!). Suma nerecuperata de falita, numai din vânzarea celor 56 de masini, se ridica la peste 690.000 lei.

Protejat de politisti si de primar

Odata cu trecerea celor 42 de masini pe noua societate, Transtaxi Nic SRL (2009), administratorul Neculai Nechita a inceput sa faca taximetrie la negru in Bacau. Timp de aproximativ 3 ani, autoturismele preluate de la TTB au practicat taximetrie fara a avea fiscalizate casele de marcat.
In urma unei plângeri facute de taximetristii independenti, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) a deschis un dosar penal aflat in cercetari de mai bine de jumatate de an. Sub pretextul efectuarii de cercetari, dosarul este tergiversat la nesfârsit, stiut fiind ca Nechita este unul dintre protejatii primarului USL, Romeo Stavarache.
Abordat de jurnalistii Desteptarii, comisarul sef Marius Ciobanu, politistul care are in lucru dosarul de evaziune Transtaxi Nic – Nechita Neculai, a precizat ca nu poate sa faca nicio declaratie pe marginea subiectului. “Avem purtator de cuvânt. Nu pot sa va dau nicio relatie”, a afirmat el.
Saptamâna trecuta, reprezentantii IPJ Bacau declarau pentru cotidianul Desteptarea ca dosarul de evaziune “este inca in lucru la SIF” si ca “se efectueaza, in continuare, cercetari”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri