21 DE ANI DE LA PRIMA REUSITA ROMANEASCA LA POLUL NORD

0

Despre Teodor Negoita cu elevii de la Colegiul „Vasile Alecsandri”

21 aprilie 1995…….21 aprilie 2016. 21 de ani de când un român temerar a cucerit lumea îngheturilor, Polul Nord. Iar acest om, care a pus mai presus de orice visul, chemarea Arcticii, nu este nimeni altul decât marele explorator român dr. Ing. Teodor Gh. Negoita, bacauanul Teodor Gh. Negoita. Si pentru ca o asemenea reusita româneasca nu putea trece neobservata, elevii Colegiului National „Vasile Alecsandri”, coordonati de prof. Maricel Badiu si de prof. Adriana Macinca, au sarbatorit evenimentul, în cadrul unei activitati care i-a fost dedicata omului si cercetatorului Teodor Negoita. Invitata speciala a acestei întalniri de suflet a fost profesoara Iulia Corlade, nepoata exploratorului si unul din membrii fondatori ai Eco-clubului „Dr. Ing. Teodor Gh. Negoita”, ce activeaza în cadrul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron” din Bacau, din anul 2011.

Teodor Negoita este primul român care a ajuns la Polul Nord, la 21 aprilie 1995, în cadrul unei expediţii ruse de cercetare, si singurul român care a cucerit cei doi poli. Tot lui i se datoreaza si meritul existentei primei statii de cercetari în Antarctica, demers demarat înca din 1997, când a început sa prezinte lucrari la „Tratatul antarctic”, la care România aderase înca din anul 1971, dar materializat în 2005. Cu prilejul întâlnirii anuale a Tratatului Antarctic, care s-a desfasurat în oraşul Stockholm (Suedia) în iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a cedat Fundaţiei Antarctice Române, condusa de Teodor Negoiţa, una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii, în regiunea „Prinţesa Elisabeta”, în Dealurile Larsemann. Baza de cercetari a fost inaugurata la data de 13 ianuarie 2006. Astfel, exploratorului român Teodor Negoiţa i-au fost recunoscute eforturile de continuare a tradiţiei începute de Emil Racoviţa în urma cu mai bine de un secol.

„Dupa mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviţa în Antarctica. Cea mai mare satisfacţie din cariera mea am avut-o când am preluat baza de la australieni. Am fost atât de emoţionat atunci, ca nici nu puteam semna”, a marturisit dr. Teodor Negoiţa. A reusit sa evidentieze meritul particular al României si, odata cu tricolorul românesc, a dus în tinuturile polare si numele judetului Bacau. De aceea, avem datoria morala de a pastra vie amintirea acestui mare OM, de a transmite generatiilor viitoare îndemnul cutezantei, al autodepasirii si al devenirii.

LĂSAȚI UN MESAJ