24 aprilie 2024
ActualitateStrăinătatea schimbă lumea satului românesc

Străinătatea schimbă lumea satului românesc

băcăuanii care muncesc în străinătate și se întorc pe meleagurile natale vin să implementeze civilizația la sate – tinerii plecați la muncă în străinătate vor să beneficieze de confort, iar acesta pornește de la minime condiții de igienă – oamenii vor apă, gaze, canalizare, infrastructură și locuri de muncă

În urmă cu patru ani, comuna Dămienești s-a confruntat cu o migrare în masă a populației către Germania. Cei care au plecat să muncească în străinătate, s-au întors, au investit o parte din banii câștigați în case, au cerut comunității infrastructură, rețele de apă, gaz, canalizare și locuri de muncă, promițând că vor reveni pe meleagurile natale atunci când vor avea parte de confortul dorit. Și apoi au plecat înapoi.

Dar nu au plecat singuri, ci au mai luat cu ei și alți localnici dornici de muncă, care, văzând succesul consătenilor au primit provocarea cu mari speranțe. Autoritățile locale s-au pus pe treabă, au făcut proiecte, au accesat fonduri și iată că în prezent, 90 la sută din rețeaua de canalizare este realizată și 60 la sută din sistemul de alimentare cu apă a fost deja construit. Lucrările s-au oprit momentan pentru că nu mai sunt bani.



“Lucrările au fost sistate la stadiul acesta pentru că proiectul presupune să venim și noi cu o cofinanțare de 25 la sută. Suntem hotărâți să găsim resursele necesare și să finalizăm proiectul de apă și canalizare. Oamenii ne cer acest lucru! Sunt săteni care vor să aibă în casă utilitățile necesare. Mulți dintre cei plecați peste hotare s-au întors acasă cu alte mentalități și vor să aibă toate condițiile în gospodărie”, declară Puiu Ciobanu, primarul comunei Dămienești.

În ceea ce privește oferta de lucru, în prezent, sunt asigurate în comună aproximativ 70 de locuri de muncă. Bărbații pot munci în cadrul proiectelor de apă și canalizare, în agricultură sau la stația de uscare (gaz metan).

Zona este prolifică pe acest segment, funcționând pe raza comunei peste 10 sonde de gaz metan. Zăcământul exploatat la Dămienești pleacă spre magistrala Filipești, iar dacă s-ar extinde exploatarea gazului metan, s-ar înmulți și locurile de muncă. La ultimul recensământ, au ieșit la numărătoare 2.091 de locuitori.

Majoritatea trăiesc din agricultură, însă, interesant este faptul că deși populația este îmbătrânită, sporește natalitatea. După o lungă perioadă de timp, a început să crească numărul copiilor în sat, semn că tinerii plecați la muncă în străinătate sau puținii care au rămas acasă și-au întemeiat familii în vatra satului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri