25 aprilie 2024
EconomieSalariații de la Rafo mai speră în reorganizarea întreprinderii

Salariații de la Rafo mai speră în reorganizarea întreprinderii

Revenirea companiei Petrochemical Holding la masa credală în calitate de creditor majoritar, garantat și de fost și actual acționar al societății Rafo Onești aflată în insolvență, cumulat cu definitivarea tabloului final al creditorilor, aduce actualilor și foștilor salariați ai rafinăriei speranța că se va iniția un program de reorganizare a întreprinderii în ultimele două luni rămase din perioada de observație impusă de instanța de judecată.

În acest sens, Sindicatul Rafinorul – ne-a informat reprezentantul legal al salariaților, liderul sindical Ion Marian – a transmis o adresă lui Iakov Goldovskiy, președintele companiei Petrochemical și acum așteaptă formularea unui punct de vedere în această problemă.

Reorganizarea societății Rafo este văzută ca o șansă reală și pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate salariaților, pentru care aceștia au obținut și o hotărâre judecătorească, dar plata restanțelor depinde de resursele financiare care vor fi administrate în procesul de insolvență. Programul de reorganizare trebuie să fie acceptat de creditori, de administratorul judiciar și judecătorul sindic, ceea ce, conform legii, ar obliga inițiatorul programului să achite toate restanțele financiare înscrise la masa credală, plus obligațiile curente. O altă soluție ar fi vânzarea sau cesionarea creanței majoritare către o terță persoană (fizică sau juridic), prin care aceasta ar dispune de resursele financiare necesare implementării programului de reorganizare. Varianta ține strict de hotărârea creditorului majoritar.



„Alte variante, în perioada de observație. Practic nu există sau chiar dacă există sunt condiționate de hotărârile adoptate de Comitetul Creditorilor, respectiv supunerea vânzării unor bunuri din activele Rafo care, în funcție de interesul cumpărătorului, pot aduce unele resurse financiare din care se mai pot achita drepturi de natură salarială izvorâte după deschiderea procedurii de insolvență”.
Ion Marian, liderul de sindicat

După expirarea celor 12 luni din perioada de observație, doar instanța poate hotărî prelungirea perioadei de observație sau intrarea în faliment a societății Rafo. În condițiile inițierii procedurii de faliment, posibilitatea de recuperare integrală a drepturilor de natură salarială sunt condiționate de o serie de noi factori.
Sindicatul a solicitat administratorului judiciar, în numele salariaților Rafo, să se dea răspuns la problemele privind șansele de reactivare a societății, la șansele reale în baza cărora salariații ar mai putea primi măcar o parte din drepturile salariale restante, dar și alte aspecte care pot lungi perioada de observație sau declanșarea falimentului.

Cu un număr foarte mic de salariați, trecând prin diverse dificultăți, la Rafo s-a reușit verificarea, întreținerea instalațiilor, dar și mici reparații și controlul săptămânal al tuturor utilajelor dinamice. De asemenea, s-a procedat la verificarea, întreținerea și asigurarea funcționării echipamentelor de urmărire, siguranță și control al tuturor traseelor de conducte și echipamente statice (coloane de rectificare, schimbătoare de căldură, cuptoare, sfere, tancuri de produse) care fac obiectul conservării utilajelor sub pernă de azot, precum și igienizarea tuturor platformelor de producție asaltate de vegetație abundentă.

„În mod categoric, acest grup restrâns de salariați se bucură de aprecierea administrației Rafo și a administratorului judiciar, dar marea satisfacție a lor ar veni dacă creditorul majoritar, respectiv acționarul ar veni cu o variantă de program de reorganizare până la intrarea în anotimpul rece”, a declarat sindicalistul Ion Marian.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri