Groapa arde, politicienii se piaptănă

3

În vreme ce focul de la groapa de gunoi a Bacăului arde în continuare, după mai bine de o săptămâna, politicienii se ceartă încercând să arunce vina pentru izbucnirea incendiului pe umerii adversarilor.

La fel ca şi în cazul avariilor de la reţeua de apă, criză este utilizată pentru a acumula capital politic. În loc să-şi unească forţele pentru realizarea binelui comun, oamenii politici se păruiesc în piața publică.

Groapa arde, politicienii se piaptănăFostul viceprimar liberal Dragoş Luchian acuză că vina pentru izbucnirea incendiului o poartă actuală administraţie, deoarece nu ar mai fi pus pământ între straturile de gunoi. „Din informaţiile mele, Groapa s-a aprins din cauză că municipalitatea nu mai are contracte, din primăvară, cu basculantele de pământ. Până anul trecut, după depozitarea gunoiului se punea un strat de pământ şi se compacta, de aceea biogazul format nu se aprindea. Din primăvară, odată cu constituirea noii societăţi (utilă până acum doar pentru salarii acordate membrilor de partid), nu a mai făcut nimeni această operaţiune şi rezultatul era inevitabil…aprinderea gropii. Pe timpul „hidrei liberale” nu s-a aprins groapă deoarece se respectau lucrări minime de bun simţ” – a afirmat Luchian.

Groapa arde, politicienii se piaptănăÎn replică, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, senatorul PSD Dragoş Benea, îl întreabă de ce după cinci ani de la finalizarea proiectului ISPA, administraţia Stavarache nu a demarat licitaţia pentru colectare şi transport deşeuri? „De ce s-a preferat adiţionarea pe o perioada de 20 de ani a unui contract cu o durata iniţială de 5 ani, caz fără precedent în administraţia publică locală? De ce s-a depozitat gunoi neconform în Celula I încălcându-se angajamentele asumate de Municipiul Bacău prin Memorandumul de finanţare ISPA prin care s-a construit Celula I?” – întreabă Benea, care spune că instituţii importante pe linia protecţiei mediului au descoperit după 5-6 ani Celula I Bacău şi valul de nereguli aşezate în timp în gestionarea colectării şi depozitării gunoiului, după o perioada de hibernare îndelungată raportat la sensibilitatea problemei.

„Sunt şase ani de când nu mai fac parte din administraţia publică, drept urmare, nu era de datoria mea să urmăresc modul de depozitare la groapă în timp ce dvs. aţi fost preşedinte CJ Bacău până anul trecut şi era şi de datoria dvs. să urmăriţi unde ajung deşeurile întregului judeţ” – îi răspunde Luchian lui Dragoş Benea. „Nu mai faceți pe neștiutorul, că vă reamintesc ce amenințări ați formulat și eforturi ați depus, împreună cu șeful dvs., R. Stavarache, ca eventuala licitație pe colectare și transport deșeuri în Bacău să nu o facă ADIS (așa cum este în TOATĂ ȚARA), ci Primăria Bacău. Ați generat și întreținut, în mod deliberat, o întreagă telenovelă administrativă numai ca această licitație să nu aibă loc. Actuala conducere a Primăriei Bacău a făcut toate diligențele ca ADIS să înceapă anul acesta licitația și sunt convins că așa va fi cu toată opozitia nevăzută și greu detectabilă a actualului operator” – i-a replicat Dragoș Benea.

Deputatul Viziteu vrea aspersoare

Groapa arde, politicienii se piaptănăÎn bătălia pentru imagine a intrat şi deputatul USR Lucian Viziteu. Deşi pompierii sunt prezenţi non-stop la faţa locului, încă de la declanşarea incendiului şi stropesc cu apă groapa de gunoi, deputatul Viziteu propune montarea de aspersoare care să funcţioneze la capacitate maximă şi încontinuu. „În acest fel, focul ar putea fi stins mai repede, iar sănătatea cetăţenilor din municipiul Bacău nu ar mai fi pusă în pericol” – susţine deputatul USR. „Încă o dată, administatia PSD a municipiului ne-a demonstrat ineficientă să atât prin incapacitatea dea oferi soluţii pentru rezolvarea unei astfel de situaţii care pune în pericol locuitorii oraşului, cât şi prinrefuzul de a-şi asumă vină pentru pericolul la care sunt supuşi cetasenii oraşului Bacău” – încheie apoteotic declaraţia deputatul Lucian Viziteu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Un vinovat exista si trebuie sanctionat. Nu putem merge la nesfarsit cu incompetenta bagand capul in pamant ca strutul. Cei ce exploateaza groapa si conducerea judetului trebuie sa raspunda pt situatia ce s-a perpetuat si agravat pana s-a ajuns la incendiu. Toate autoritatile de control la fel trebuiau sa ia masuri pt ca acolo s-au gasit multe abateri dar s-au trecut cu vederea pt „corb la corb nu-si scoate ochii”.

  2. Asa este, in loc sa si indeplineasca atributiile de serviciu, intervin in transferurile in ministere, ca doar altceva nu au ce face! iar cei care merita cu adevarat, n-au nicio sansa. Felicitari!

LĂSAȚI UN MESAJ