19 martie 2024
Actualitate95 de absenți și un eliminat la prima probă scrisă a examenului...

A început Bac-ul de toamnă

95 de absenți și un eliminat la prima probă scrisă a examenului maturității, sesiunea a doua

Aproape 900 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat 2017, care a început ieri, în premieră, cu probele scrise, prima dintre acestea fiind cea de Limba și literatura română.

În cadrul acestei prime testări, candidații de la profilul real au avut de analizat, la primul subiect, un text la prima vedere, la al doilea subiect, de argumentat într-un eseu despre toleranța relațiilor de prietenie, iar la subiectul al treilea, de prezentat tema și viziunea despre lume dintr-un text narativ ce aparține, la alegere, lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. Candidații de la profilul uman au avut, la primul subiect, tot o analiză pe un text la prima vedere, eseul de la subiectul al doilea a fost despre necesitarea cunoașterii unor limbi străine în dezvoltarea personală, iar la ultimul subiect, tot la alegere, tema și viziunea despre lume în romanele lui George Călinescu sau Mihail Sadoveanu.

Inspectoratul Școlar Județean Bacău a stabilit patru centre de examen pentru probele scrise: două în Bacău – la Colegiul Economic „Ion Ghica” și Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, unul în Onești – la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” și unul în Moinești – la Liceul Teoretic „Spiru Haret”. Pe 23 august este proba scrisă obligatorie a profilului, iar pe 24 august, proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. De pe 25 august încep evaluările competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, între 29 și 30 august este evaluarea competenţelor digitale, iar pe 30 și 31 august 2017, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Primele rezultate vor fi afișate pe 1 septembrie.
La această sesiune participă, în primul rând, candidații care au picat examenul în ultima sesiune, cea din vară, dar și cei din anii anteriori, alături de absolvenții de liceu care și-au luat corigențele.



„În această a doua sesiune de bacalaureat, s-au înscris în total 919 candidați, absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a, 868 dintre ei fiind de la învățământul de zi, 19 de la seral și 32 de la frecvență redusă. La prima probă s-au înscris 512 candidați. Au fost prezenți 416 dintre ei, 95 au absentat, iar unul, de la centrul de examen din Onești, a fost eliminat.”
Prof. Doina Marinov, inspector școlar ISJ Bacău

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice si digitale, susținerea tuturor probele scrise și nota 5 (cinci)la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (șase) cel puţin, la probele scrise.

Povești din viața candidaților

Alexandru Barbu are 19 ani și e din Sascut. A mai dat o dată Bac-ul, anul trecut, în vară, dar nu a reușit să ia notă de trecere la Română. Iar acum și-a încercat din nou norocul. „M-a bătut la cap mama, că altfel nu mai veneam. Sper să iau acum și proba aceasta, că pe restul le-am luat din prima. Practic, pot spune că Bac-ul s-a terminat pentru mine, pentru că am avut doar proba asta, scrisă”, ne-a spus relaxat candidatul. Muncește încă de anul trecut, la o firmă de curierat. Dacă nu ia nici acum examenul maturității se gândește serios să plece din țară, în Spania, unde ar avea de muncă deja, ca ospătar. „Dacă aici nu te poți realiza, încerci oriunde în altă parte unde ești respectat. Dar dacă iau Bacalaureatul, mă înscriu și la facultate, undeva pe profil servicii”, ne-a mai declarat hotărât.

Nu la fel de hotărât este, însă, prietenul lui, Cosmin Ionuț Șerbu, absolvent de anul acesta la specializarea contabilitate. L-a „ținut pe loc”, cum ne-a spus, o corigență la Română. A luat-o și s-a înscris imediat în sesiunea de toamnă a bacalaureatului. „Eu chiar îmi doresc să iau acest examen. Nu știu ce o să fac dacă nu îl iau. Deja mă gândesc la Facultatea de Inginerie, aici în Bacău. De plecat din țară, nu plec, deși ar fi o opțiune și asta. Dar mai am de dat și atestatul în domeniul economic, de la liceu. Deci am de lucru. Sper să ies cu bine din Bac și să îmi împlinesc toate visele”, a precizat tânărul, ușor nesigur pe el în privința notelor pe care le va lua. „Mi s-a părut greu, din prima. La primul subiect m-am descurcat, dar în rest… Sper totuși să fie bine”, a mai adăugat.

Florina Vrânceanu a fost printre primele fete care au ieșit din sala de examen din centrul organizat la Colegiul „Saligny”. A terminat liceul chiar aici, a rămas pe vară cu o corigență la Matematică, dar a trecut repede peste acest șoc și a mers mai departe. „Jumătate din clasa mea a rămas corigentă la câte o disciplină măcar. Așa că nu m-am simțit, cumva, marginalizată. Și părinții m-au ajutat și m-au susținut foarte mult. Acum, tot la Matematică îmi este frică. În rest, cred că va fi bine. Mai dau examen la Psihologie, apoi, pentru că vreau să urmez o facultate de profil. Așa că nici nu mă gândesc cum va fi dacă nu voi lua examenul de bacalaureat”, ne-a declarat. Și dacă nu? „Păi, dacă nu îl iau, mă voi angaja, voi învăța mai mult și în vara viitoare voi da din nou. Nu mă las”, ne-a mai spus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri