29 martie 2024
Actualitate2010 nu are semne bune: Zeci de mii de bugetari isi pierd...

2010 nu are semne bune: Zeci de mii de bugetari isi pierd locul de munca

Din sistemul bugetar vor trebui sa plece intre 70.000 si 80.000 de salariati. Doua institutii judetene ale Muncii vor pierde aproape 40 de posturi. Si primariile vor fi nevoite sa faca reduceri de personal. Prefectura Bacau este sub numarul de personal prevazut in schema.

Pornit saptamana trecuta la unele institutii judetene ale Ministerului Muncii, tavalugul concedierilor va matura din calea lui zeci de mii de salariati si din alte unitati bugetare. Ieri, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca salariile bugetarilor nu vor scadea in 2010, dar ca in mod cert in randul acestora vor fi disponibilizari. Astfel, in urma evaluarii structurilor de personal din fiecare minister, vor disparea intre 70.000 si 80.000 de posturi din sectorul public. Chiar in prag de Craciun zeci de salariati ai unor institutii judetene ale Ministerului Muncii au primit preavizul prin care li se pune in vedere ca dupa 1 ianuarie contractul lor de munca la institutia la care lucreaza va inceta. In aceasta situatie sunt mai multi salariati de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS). La AJPS din cele 44 posturi au fost reduse 11. Dintre acestea patru erau vacante astfel ca vor trebui sa plece sapte salariati. La ITM vor disparea 27 de posturi din cele 111. Asadar, institutia va ramane cu 84 posturi. Cel mai mult va fi afectat colectivul fostului Inspectorat Social Regional Nord-Est (inghitit de ITM la 1 decembrie), care va pierde 12 salariati dintre cei 17. Dintre cele 94 posturi de la ITM vor trebui sa fie reduse 15. Dar daca la fostul Inspectorat Social nu este niciun post vacant, astfel ca exact 12 angajati vor ramane fara loc de munca, la ITM sunt 9 locuri libere, incat vor trebui sa plece sase salariati. “Disponibilizarile au inceput din acest an cu Ministerul Muncii si vor continua in 2010 la celelalte ministere, ne-a spus Gheorghe Apostu, directorul coordonator al AJPS Bacau. In 2010 urmeaza sa se faca reduceri de personal si pe la unitatile administrativ teritoriale, pe la prefecturi si alte institutii publice.”

aStandardele de cost” vor constrange primariile



Claudiu Balan, prefectul judetului, arata ca, in 2009, statul roman a luat o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilora institutiilor deconcentrate, cum ar fi eliminarea unor sporuri sau solicitarea ca un director sa nu aiba salariul mai mare decat un secretar de stat. Totusi, la jumatatea anului, fondul de salarii crescuse. Unde era risipa? Probabil, la nivelul primariilor. Legal, Guvernul nu poate obliga consiliile locale sa reduca numarul de angajati, insa poate sa le dea mai putini bani. Asa a fost in 2009. Iar edilii au platit salariile, apoi au cerut bani pentru iluminat si lemne de foc.
[ad#stire] Prefectul Claudiu Balan afirma ca “in momentul in care vor fi elaborate si aplicate standarde de cost in administratie implicit vor scadea si cheltuielile”. Nici nu va fi nevoie sa-i roage sau sa-i oblige cineva pe primari sa faca economie. Claudiu Balan afirma ca, inainte de a lua niste decizii, “trebuie facuta o analiza foarte serioasa” in fiecare sector de activitate, nu doar in administratie. Cat priveste Prefectura Bacau, el declara ca nu are informatii privind o eventuala reducere de personal. “Institutia noastra este si in momentul de fata sub numarul prevazut in schema”, sustine Claudiu Balan. Mai mult, judetul Bacau e printre putinele care au un singur oficiu prefectural, la Onesti, cu un angajat, spre deosebire, de exemplu, de judetul Neamt, care are trei oficii prefecturale: in Roman, Bicaz si Tg. Neamt.

Elena Tintaru,
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri